Zupy w tę pogodę są dla mnie jak znalazł na rozgrzanie po długim spacerze z Córką. Zabawy na powietrzu zawsze wzmagają apetyt, a zupa, szybka do odgrzania jest dziś w sam raz. Domowa jarzynowa na mięsnym wywarze, solidna, wręcz słodka od marchwi i przesmażonej, aromatycznej cebuli. Taka zupa na pierwsze danie lub kompletny obiad poleca się jak nic! Jest pyszna, a moja Córka zjada z cienkim makaronem 😉
SKŁADNIKI:
- 1 ćwiartka z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 duży ziemniak (opcja)
- 1/4 selera
- kawałek pora, jasna część
- 1 cebula
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- płaska łyżka vegety natur, sól, pieprz, lubczyk
- 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy
- mały pęczek natki pietruszki
- 1,250-1,5 l bulionu lub wody
- olej
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obieram. Cebulę drobno siekam i przesmażam na niewielkiej ilości oleju. Mięso myję, wkładam do niewielkiego garnka. Wrzucam obraną włoszczyznę (marchew, pietruszkę) posiekaną w talarki oraz selera w kawałku. Dodaję pora, przyprawiam płaską łyżką vegety, solą i pieprzem. Wrzucam ziele i liścia laurowego, dodaję cały, mały pęczek natki pietruszki (do smaku). Zagotowuję, zdejmuję szumowiny. Zmniejszam gaz, wrzucam przesmażoną na oleju cebulę, gotuję do miękkości warzyw i mięsa na średnim ogniu. Po ok. 15 minutach wsypuję czerwoną soczewicę i drobno posiekanego ziemniaka, gotuję jeszcze kilkanaście minut. W razie potrzeby doprawiam wedle uznania.
SMACZNEGO 😉
Smaczna domowa zupka. 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Emilka
Fajny przepis, świetna zupa!