Dziś u mnie sos słodko-kwaśny, taki domowy, ze składników takich jakich lubię. Uważam, że najlepsze potrawy, sosy i inne powstają własnoręcznie w kuchni. Są zdecydowanie lepsze niż te gotowe dania czy sosy, jednak kiedyś się po nie sięgało… Dziś mam więcej czasu, mimo malutkiej córeczki w domu, wolę domowe jedzenie, czas poświęcony na ich przygotowanie jest czasem dla rodziny, dla naszego zdrowia.
Tak powstał sos słodko-kwaśny do makaronu, ryżu, kasz, innych potraw. Sos słodko-kwaśny z ananasem, koncentratem pomidorowym, ziołami, czosnkiem i cebulą. Dodanie do niego szczypty cynamonu było strzałem w dziesiątkę!
Dziś pyszny, domowy sos słodko-kwaśny. Polecam także do makaronu, jest wspaniały!
Składniki:
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 7 plasterków ananasa, u mnie z puszki
- 1 duża czerwona papryka
- 3 suszone pomidory z zalewy w oleju
- niecała szklanka wody lub bulionu
- 2 łyżki octu winnego
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz, oregano, lubczyk, słodka i ostra papryka mielona
- oliwa
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie podsmażam posiekane drobno: cebulę, czosnek i suszone pomidory. Gdy cebula się zeszkli dodaję ananasy pokrojone w kostkę i paprykę. Duszę do miękkości papryki, dodaję koncentrat, wodę, ocet i przyprawy wg uznania. Duszę jeszcze chwilę, gotowe!