Dziś serwuję na obiad kaszę gryczaną z pomidorami koktajlowymi i papryką. Wyczuwalne w daniu są także czosnek, cebula i suszone pomidory, które uwielbiam – nie może ich zabraknąć w prawie każdym warzywnym daniu.
U nas lubimy dania warzywne, oj tak, kolorowe porcje zdrowia, lekkie a zarazem pożywne. Chętnie przygotowuję kaszę z warzywami.
Warzywa z patelni można podać z dowolnym krótkim makronem lub spaghetti, także z ryżem lub innymi kaszami, np. kuskus, pęczak, dodać passatę, fetę lub tarty ser na patelnię. Zawsze z takimi daniami eksperymentuję, dodaję coś od siebie, szczególnie warzywa, ich proporcje lub przyprawy, za każdym razem smakuje inaczej, nigdy się nie nudzi.
Dziś u mnie warzywa z patelni, szczególnie pomidory koktajlowe i papryka oraz kasza gryczana w roli głównej.
Składniki:
- 400 g pomidorów koktajlowych
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 3 pieczarki
- 3 suszone pomidory z zalewy w oleju
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, lubczyk, oregano
- łyżeczka cukru pudru dla zrównoważenia smaku
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- do podania: kasza gryczana, makaron krótki lub spaghetti, tarty ser, natka, rukola lub bazylia
- łyżeczka masła
Przygotowanie:
Rozgrzewam oliwę, podsmażam posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodaję za chwilę pokrojone drobno suszone pomidory, pieczarki i paprykę w kostkę.
Smażę aż papryka będzie lekko miękka a pieczarki puszczą sok, dodaję przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Duszę kilka minut, doprawiam do smaku.
Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie, gdy jest gotowa dodaję łyżeczkę masła, wspaniale smakuje.
Podaję posypane serem i natką, bazylią lub rukolą, dziś u mnie świeża rukola.