Pisałam już o wspaniałościach awokado, tak więc kontynuuję kulinarną podróż z tym owocem.
Delikatny mus, który powstał na bazie awokado z serem ricotta, czosnku, natki w towarzystwie parmezanu i makaronu to oryginalne danie, na które powinniśmy sobie od czasu do czasu pozwolić. Baaardzo syte, składniki na 3-4 porcje.
Makaron możecie zastąpić innym, jeśli z jakichś przyczyn nie macie lub nie chcecie użyć spaghetti.
Smacznego 🙂
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 3 awokado
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- 200 g sera ricotta
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- łyżka soku z cytryny
- tarty parmezan do posypania dania – około 2 łyżek lub do woli
- mały pęczek świeżej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam na niej pokrojoną drobno paprykę, gdy zmięknie dodajcie pokrojony drobno czosnek.
- Obrane awokado wrzućcie razem z ricottą, połową natki i łyżką soku z cytryny do blendera i zmiksujcie na gładki mus, przyprawcie solą i pieprzem do smaku.
- Makaron ugotujcie al dente w osolonej wodzie, odcedźcie.
- Do papryki na patelni dodajemy odcedzony makaron wraz z sosem z awokado, posypujemy łyżką parmezanu, mieszamy chwilę do połączenia składników i wykładamy szybko na talerze. Gotowe danie posypujemy resztą parmezanu i natką.