Idealna tradycyjna surówka, którą pamiętam z dziecinnych lat, była zawsze serwowana do smażonej ryby. W domu było nas dużo, więc i składniki są na rodzinną dwudniową porcję dla każdego. Od siebie dodałam paprykę i koper.
Podaję z ziemniakami i rybą, ale surówka pasuje także do kotletów z mięsa wieprzowego, wołowego czy drobiu.
Składniki:
- 700 g kapusty kiszonej
- 1 cebula (może być czerwona)
- 1 czerwona papryka
- 1 jabłko
- 2 średnie marchewki
- pęczek świeżego kopru
- sól, pieprz, płaska łyżka cukru – dla kontrastu smaku
- olej rzepakowy, wg uznania
Przygotowanie:
- Kapustę odciskam, drobno szatkuję. Możecie ją przepłukać jeśli wolicie lżejszy smak.
- Cebulę obieram, razem z papryką kroję w drobną kosteczkę, obraną marchewkę i jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Koper siekam drobniutko.
- W misce mieszam wszystkie składniki, przyprawiam, dodaję olej, mieszam.
Smacznego 😉