Bardzo smaczna surówka z ogórków gruntowych z rzodkiewką, czerwoną cebulą w sosie winegret. Surówka z dodatkiem szczypioru, który dodatkowo wzbogaca smak potrawy. Surówkę z ogórków podasz do pieczonych mięs, potraw z grilla, kanapek. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybką, prostą i uniwersalną surówkę z ogórków.
Surówka z ogórków
SKŁADNIKI:
- 4 ogórki gruntowe
- 3 rzodkiewki
- ½ czerwonej cebuli
- 3 pełne łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 gałązki grubego szczypioru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki dokładnie umyj, odetnij końce. Ogórków nie musisz obierać.
Ogórki pokrój w plasterki.
Umytą rzodkiewką przekrój na pół, posiekaj w pół talarki, podobnie pokrój cebulę.
Gruby szczypior pokrój w cienkie, krótkie paseczki.
Wszystkie składniki surówki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Polej trzema łyżkami oliwy i łyżką soku z cytryny. Wymieszaj.
Prosta i pyszna surówka z ogórków i rzodkiewki gotowa. Podawaj ją do potraw z grilla, dań obiadowych, do kanapek.
Smacznego
Surówka z ogórków