Surówka z ogórków

Bardzo smaczna surówka z ogórków gruntowych z rzodkiewką, czerwoną cebulą w sosie winegret. Surówka z dodatkiem szczypioru, który dodatkowo wzbogaca smak potrawy. Surówkę z ogórków podasz do pieczonych mięs, potraw z grilla, kanapek. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybką, prostą i uniwersalną surówkę z ogórków.

Surówka z ogórków


SKŁADNIKI:

  • 4 ogórki gruntowe
  • 3 rzodkiewki
  • ½ czerwonej cebuli
  • 3 pełne łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 gałązki grubego szczypioru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki dokładnie umyj, odetnij końce. Ogórków nie musisz obierać.

Ogórki pokrój w plasterki.

Umytą rzodkiewką przekrój na pół, posiekaj w pół talarki, podobnie pokrój cebulę.

Gruby szczypior pokrój w cienkie, krótkie paseczki.

Wszystkie składniki surówki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Polej trzema łyżkami oliwy i łyżką soku z cytryny. Wymieszaj.

Prosta i pyszna surówka z ogórków i rzodkiewki gotowa. Podawaj ją do potraw z grilla, dań obiadowych, do kanapek.

Smacznego

Surówka z ogórków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *