Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku to naleśniki z mięsnym farszem z czerwoną fasolą i kukurydzą. Zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą. To ciekawy sposób na wykorzystanie naleśników. Naleśniki po meksykańsku to super danie na ciepło, które podasz na obiad, imprezę , Sylwester. Smakują na ciepło i zimno. Naleśniki po meksykańsku podawaj z sałatami, np. sałatką z rukoli lub kolorową sałatką wiosenną. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na naleśniki po meksykańsku.

Naleśniki po meksykańsku


SKŁADNIKI:

  • 8 naleśników
  • 4 łyżki oliwy
  • 600 g mięsa mielonego
  • tarty cheddar – 80 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka kukurydzy – 340 g (po odsączeniu 285 g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli – 400 g (po odsączeniu) 200 g
  • 200 g passaty
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g pomidorów krojonych z puszki
  • po czubatej łyżeczce oregano, lubczyku, słodkiej papryki
  • do smaku sól i pieprz

Do zapiekania:

  • 1 duża kulka mozzarelli – po odsączeniu 100 g
  • 300 g passaty
  • suszone oregano

Uwagi do przepisu:

Do przepisu wykorzystałam osiem naleśników o średnicy 24 cm. Polecam mój przepis na naleśniki.

Jeśli usmażyłaś/eś mniejsze naleśniki będzie ich więcej, większe – mniej.


PRZYGOTOWANIE:

W garnku rozgrzej cztery łyżki oliwy.

Możesz użyć mięsa wieprzowego, połączyć wieprzowe z wołowym bądź z drobiowym. Do przygotowania mięsnego farszu użyłam mięsa mielonego z połączenia schabu i karkówki.

Na oliwie przesmaż drobno posiekaną cebulę wraz z trzema ząbkami czosnku.

Po 5 minach dodaj mięso mielone. Smaż aż zmieni kolor na jasny, smaż 15 minut na średniej mocy palnika.

Warzywa konserwowe odsącz z zalewy. Do mięsa dodaj:

  • 1 puszkę kukurydzy – 340 g (po odsączeniu 285 g)
  • 1 puszkę czerwonej cebuli – 400 g (po odsączeniu) 200 g

Całość wymieszaj. Dodaj 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, 200 g passaty oraz 200 g pomidorów krojonych z puszki.

Porada. Możesz zrezygnować z dodatku 200 g passaty i 200 g pomidorów krojonych z puszki dając jedynie 400 g pomidorów krojonych z puszki.

Porada. Do farszu możesz dodać jedną czerwoną lub żółtą świeżą paprykę.

Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a także dodaj: 

  • po czubatej łyżeczce oregano, lubczyku, słodkiej papryki

Wymieszaj, gotuj jeszcze chwilę.

Na naleśniki nakładaj niewielką ilość farszu, posyp łyżką cheddara, zwiń w rulon. Możesz użyć tartego żółtego sera.

Farsz możesz nakładać na sam środek naleśnika i zwijać, będzie łatwiej.

Postępuj tak z każdym naleśnikiem.

Naleśniki ruloniki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Uprzednio posmarowałam je odrobiną oleju. Możesz użyć także oliwy bądź papieru do pieczenia. Oliwę/olej rozsmaruj za pomocą pędzelka.

Na naleśniki wylej passatę pomidorową, rozsmaruj, układaj porwaną na kawałki mozzarellę, posyp suszonym oregano.

Naleśniki piecz na środkowej półce piekarnika przez 20 minut w temp. 180 st. Ustaw program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Naleśniki po meksykańsku smakują podane z wszelakimi sałatami z winegretem. Polecam sałatkę z rukoli. Danie posyp świeżą bazylią, rukolą, kolendrą, natką.. Dodatkowo można polać kwaśną śmietaną.
Naleśniki po meksykańsku smakują na ciepło i zimno.

Super danie na ciepło na imprezę, obiad, przekąski na Sylwester.

Zapraszam do skorzystania z mojego przepisu.

Smacznego

Naleśniki po meksykańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *