Naleśniki po meksykańsku to naleśniki z mięsnym farszem z czerwoną fasolą i kukurydzą. Zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą. To ciekawy sposób na wykorzystanie naleśników. Naleśniki po meksykańsku to super danie na ciepło, które podasz na obiad, imprezę , Sylwester. Smakują na ciepło i zimno. Naleśniki po meksykańsku podawaj z sałatami, np. sałatką z rukoli lub kolorową sałatką wiosenną. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na naleśniki po meksykańsku.
Naleśniki po meksykańsku
SKŁADNIKI:
- 8 naleśników
- 4 łyżki oliwy
- 600 g mięsa mielonego
- tarty cheddar – 80 g
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 puszka kukurydzy – 340 g (po odsączeniu 285 g)
- 1 puszka czerwonej fasoli – 400 g (po odsączeniu) 200 g
- 200 g passaty
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g pomidorów krojonych z puszki
- po czubatej łyżeczce oregano, lubczyku, słodkiej papryki
- do smaku sól i pieprz
Do zapiekania:
- 1 duża kulka mozzarelli – po odsączeniu 100 g
- 300 g passaty
- suszone oregano
Uwagi do przepisu:
Do przepisu wykorzystałam osiem naleśników o średnicy 24 cm. Polecam mój przepis na naleśniki.
Jeśli usmażyłaś/eś mniejsze naleśniki będzie ich więcej, większe – mniej.
PRZYGOTOWANIE:
W garnku rozgrzej cztery łyżki oliwy.
Możesz użyć mięsa wieprzowego, połączyć wieprzowe z wołowym bądź z drobiowym. Do przygotowania mięsnego farszu użyłam mięsa mielonego z połączenia schabu i karkówki.
Na oliwie przesmaż drobno posiekaną cebulę wraz z trzema ząbkami czosnku.
Po 5 minach dodaj mięso mielone. Smaż aż zmieni kolor na jasny, smaż 15 minut na średniej mocy palnika.
Warzywa konserwowe odsącz z zalewy. Do mięsa dodaj:
- 1 puszkę kukurydzy – 340 g (po odsączeniu 285 g)
- 1 puszkę czerwonej cebuli – 400 g (po odsączeniu) 200 g
Całość wymieszaj. Dodaj 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, 200 g passaty oraz 200 g pomidorów krojonych z puszki.
Porada. Możesz zrezygnować z dodatku 200 g passaty i 200 g pomidorów krojonych z puszki dając jedynie 400 g pomidorów krojonych z puszki.
Porada. Do farszu możesz dodać jedną czerwoną lub żółtą świeżą paprykę.
Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a także dodaj:
- po czubatej łyżeczce oregano, lubczyku, słodkiej papryki
Wymieszaj, gotuj jeszcze chwilę.
Na naleśniki nakładaj niewielką ilość farszu, posyp łyżką cheddara, zwiń w rulon. Możesz użyć tartego żółtego sera.
Farsz możesz nakładać na sam środek naleśnika i zwijać, będzie łatwiej.
Postępuj tak z każdym naleśnikiem.
Naleśniki ruloniki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Uprzednio posmarowałam je odrobiną oleju. Możesz użyć także oliwy bądź papieru do pieczenia. Oliwę/olej rozsmaruj za pomocą pędzelka.
Na naleśniki wylej passatę pomidorową, rozsmaruj, układaj porwaną na kawałki mozzarellę, posyp suszonym oregano.
Naleśniki piecz na środkowej półce piekarnika przez 20 minut w temp. 180 st. Ustaw program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Naleśniki po meksykańsku smakują podane z wszelakimi sałatami z winegretem. Polecam sałatkę z rukoli. Danie posyp świeżą bazylią, rukolą, kolendrą, natką.. Dodatkowo można polać kwaśną śmietaną.
Naleśniki po meksykańsku smakują na ciepło i zimno.
Super danie na ciepło na imprezę, obiad, przekąski na Sylwester.
Zapraszam do skorzystania z mojego przepisu.
Smacznego
Naleśniki po meksykańsku