Szakszuka

Szakszuka, czyli jajka w aromatycznym sosie ze świeżych pomidorów i papryki. Szakszuka to niezwykle aromatyczne danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Idealne na ciepłe śniadanie lub kolację, dla całej rodziny. Proste, szybkie i niesamowicie pyszne. Szakszuka to smażone świeże pomidory z papryką i cebulą. Warzywa zatopione wraz z jajkami w sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku i przypraw. Pyszne i sycące śniadanie. Szakszukę możesz urozmaicać dodając do niej inne warzywa, np. cukinię, pieczarki, dynię, fasolkę.. Szakszukę polecam do bagietki, chrupiących grzanek. Na talerzu szakszukę udekoruj świeżymi ziołami, np. kolendrą, natką, szczypiorkiem, bazylią.. Pieczywo maczane w powstałym paprykowo-pomidorowym sosie smakuje obłędnie. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szakszukę.

Szakszuka


Kuchnia Ani


SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 5 pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz, większa szczypta mielonego kuminu, łyżeczka cukru pudru, słodka i ostra papryka
  • 2 łyżki oliwy

Do podania: natka, kolendra, bazylia, koperek, szczypiorek, bagietka, tosty, grzanki..


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Przygotuj składniki.

Szakszukę zacznij od przygotowania wszystkich składników.

W przepisie podaję pięć większych sztuk pomidorów, możesz użyć kolorowych, także pomidorków koktajlowych (jak ja).

Krok 2. Przesmaż cebulę z czosnkiem.

Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy.

Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i przesmaż do zeszklenia cebuli.

Krok 3. Dodaj pokrojone pomidory i paprykę.

Gdy cebula się zeszkli dodaj posiekane w drobną kostkę: paprykę, pomidory oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, dopraw.

Porada. Pomidory możesz uprzednio sparzyć i pozbawić skórki. Nie jest to jednak konieczne. W szybszej wersji świeże pomidory można zastąpić pomidorami krojonymi z puszki.

Sos smaż kilka minut, od czasu do czasu zamieszaj.

Krok 4. Dodaj jajka, smaż.

Gdy pomidory z papryką zmiękną, zrób w sosie trzy wgłębienia, wbij w nie jajka.

Porada. Uprzednio jajka pojedynczo wbij w filiżankę. Unikniesz w ten sposób wrzucenia skorupki lub nieświeżego jajka na patelnię.

Szakszukę smaż pod przykryciem kilka minut na średniej mocy palnika aż białka jajek się zetną. Żółtko ma pozostać płynne.

Szakszukę podawaj od razu gorącą, posypaną świeżymi, posiekanymi ziołami. W razie potrzeby danie dopraw solą i pieprzem. Szakszuka idealnie smakuje z bagietką lub bułeczkami.


Smacznego

Kuchnia Ani

4 odpowiedzi na “Szakszuka”

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *