Polędwica z dorsza

Polędwica z dorsza smażona na maśle z ziołami to świetny pomysł na zdrowe danie obiadowe dla całej rodziny. Polędwica z dorsza w tym wydaniu jest smażona bez panierki, niezwykle delikatna i smaczna, doprawiona ziołami. Rybę możesz podać z puree ziemniaczanym, puree z batatów i dyni lub selera, kaszą, makaronem. Do ryby smażonej na maśle bez panierki pasuje nie tylko surówka z kiszonej kapusty, także warzywa duszone, np. kalafior, brokuły, surówka z marchewki. Polędwica z dorsza to świetny pomysł na uroczysty obiad, jak i zdrową potrawę do pracy. Zapraszam po mój sprawdzony i prosty przepis na polędwicę z dorsza smażoną na maśle.

Polędwica z dorsza smażona na maśle


Ryba serwowana na obiad to super zdrowa i smaczna alternatywa dla mięsnych kotletów. Ponadto ryby są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Nie od dziś znamy bogactwo ryb w witaminy B12 i B6, niacynę, a także witaminy E, A i C. Są dobrym źródłem fosforu, potasu, selenu i innych mikroelementów. Polędwica z dorsza ma wspaniałą ilość kolagenu odbudowującego stawy, kości, skórę i włosy.


SKŁADNIKI:

  • 3 kawałki polędwicy z dorsza
  • sól, świeżo zmielony pieprz, majeranek, suszony koperek, ostra papryka
  • łyżka masła klarowanego

Do podania: ćwiartki cytryny, świeża natka, kolendra lub koperek

PRZYGOTOWANIE:

Polędwice z dorsza myję pod zimną, bieżącą wodą, osuszam na ręczniku papierowym.

Rybę przyprawiam z obu stron:

  • sól, świeżo zmielony pieprz, majeranek, suszony koperek, ostra papryka

Porada. Zamiast czarnego pieprzu możesz użyć mielonego pieprzu kolorowego lub pieprzu cytrynowego. Ostrą paprykę mieloną śmiało zastąp słodką lub z niej zrezygnuj.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego.

Porada. Rybę możesz usmażyć także na łyżeczce masła klarowanego wymieszanego z łyżeczką masła bądź na oleju rzepakowym lub dobrej oliwie.

Przyprawioną rybę smaż bez panierki z obu stron po około 4-5 minut na stronę.

Porada. Jeśli lubisz, możesz tradycyjnie usmażyć rybę w panierce. Użyj jednego jajka i dwóch łyżek bułki tartej lub oprósz rybę mąką i smaż na rozgrzanym tłuszczu.

Smażoną na maśle polędwicę z dorsza podaję z puree z batatów, surówką z kiszonej kapusty i plasterkami/ćwiartkami cytryny.

Smacznego

Polędwica z dorsza, czyli zdrowy obiad dla całej rodziny

4 odpowiedzi na “Polędwica z dorsza”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *