Jeśli planujecie obiad z ziemniakami to spróbujcie tej pysznej chrupiącej wersji. Pieczone ziemniaki w skórkach, zachowują wszystkie swoje cenne składniki, pachną bardzo aromatycznie. Dodatkowo wyglądają obłędnie! Myślę, że smakowicie ozdobią każde danie obiadowe 🙂
SKŁADNIKI:
- 8 średnich ziemniaków
- Masło
- Oliwa z oliwek
- Szczypta przypraw:
- Sól, pieprz, papryka ostra, imbir
- pół cytryny
- 2 łyżki soku z wyciśniętej cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewam do 210 C. Ziemniaki szoruję, nie obieram ze skórek. Nacinam nożem dość głęboko – około 2/3 ziemniaka, uważając by go nie przeciąć, układam w naczyniu żaroodpornym.
Smaruję każdego ziemniaka masłem, posypuję przyprawami, polewam lekko oliwą z oliwek, między ziemniaki układam pokrojoną w piórka cytrynę. Po upływie pół godzinnego pieczenia polewam sokiem z cytryny.
Piekę do miękkości około godziny czasu od czasu do czasu obracając ziemniaki i polewając je sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, która jest w naczyniu żaroodpornym.