Makowiec drożdżowy, delikatny, wilgotny, z dużą ilością masy makowej, tradycyjnie oblany lukrem. Wbrew pozorom wcale nie taki trudny. Ciasto jest elastyczne i łatwo je wyrobisz. Makowiec przełożony został gotową masą makową z bakaliami HELIO oblany cytrynowym lukrem i udekorowany kandyzowaną skórką pomarańczową – cudowny świąteczny wypiek. Ciasto jest proste w przygotowaniu, dlatego można powtarzać wypiek w ciągu roku smarując je (zamiast masą makową) konfiturami, słodkim twarogiem, np. z rodzynkami czy wszelakimi smakowymi marmoladami, posypać kruszonką, udekorować.
SKŁADNIKI:
- 550 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 100 g masła, roztopionego
- 80 g cukru pudru
- 650-700 g własnej lub gotowej masy makowej z bakaliami, u mnie HELIO (puszka ma 850 g, więc z reszty masy można przygotować kluski z makiem)
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny lub wody
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
Do większego kubka kruszę świeże drożdże, dodaję łyżkę cukru i letnie mleko, mieszam dokładnie i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możesz wstawić je do nagrzanego piekarnika do temp. nie wyższej niż 25 stopni C.
W tym czasie do dużej miski wsypuję przesianą mąkę, roztopione i wystudzone masło, jajko, cukier puder i wyrośnięty rozczyn, wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiam dłońmi przez kilkanaście minut lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego.
Odstawiam je na ok. 1,5 – 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.
Po tym czasie piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu). Keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11 cm smaruję lekko olejem (lub miękkim masłem) i wykładam papierem do pieczenia. Dzięki tłuszczowi papier lepiej przyklei się do ścianek formy.
Możesz także podzielić ciasto na dwa i upiec je w dwóch mniejszych keksówkach.
Gdy ciasto wyrośnie wyjmuję je delikatnie z miski, wyrabiam chwilę i wałkuję na stolnicy (lub blacie) podsypanej lekko mąką. Ciasto rozwałkowuję na kształt prostokąta o bokach ok. 30 x 35 cm. Na jego środek wykładam masę makową z bakaliami (zostawiając odstępy od brzegów), zwijam od góry i dołu, następnie zwijam wzdłuż jak roladę.
Jeśli chcesz gotową wilgotną masę makową możesz przecisnąć przez gazę lub pieluchę tetrową lub wymieszać z dwoma, małymi białkami ubitymi na sztywno.
Drożdżowy makowiec wstawiam do piekarnika. Piekę 25 minut w temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wybieram środkową półkę piekarnika.
Gotowy makowiec wyjmuję, studzę, dekoruję lukrem: do szklanki cukru pudru wlewam 2 łyżki soku z cytryny lub wody, mieszam dokładnie i szybko. Makowiec polewam lukrem i obsypuję kandyzowaną skórką pomarańczową.
Do przepisu wykorzystałam masę makową z bakaliami HELIO
Polecam Ci także moje inne świąteczne wypieki: keksy oraz pierniki.
Także wiele innych przepisów na słodkie wypieki, np. pyszne, domowe ciasta drożdżowe i serniki, które również znajdziesz na moim blogu.
Wpis zawiera lokowanie produktu.