Tarta na cieście francuskim z pesto i pomidorami

Prosta i efektowana tarta na cieście francuskim z pesto i pomidorami. Tarta z dodatkiem mozzarelli i czarnych oliwek. Podasz ją na obiad wege, przekąskę lub kolację we dwoje. Tarta z chrupiącymi brzegami z kremowym farszem z zielonego pesto i mozzarelli. Tarta smakuje na ciepło i zimno. Zapraszam po sprawdzony przepis, opis krok po kroku, wiele porad oraz zdjęć.

Tarta na cieście francuskim z pesto, mozzarellą i pomidorami


SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego – 275 g
  • 1 pomidor malinowy
  • 125 g mozzarelli
  • garść czarnych oliwek – 40 g
  • 4 czubate łyżeczki zielonego pesto
  • masło do wysmarowania formy

Przepis jest na okrągłą formę do tarty o średnicy 28 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Przygotuj składniki.

Umytego pomidora pokrój w plastry, oliwki wzdłuż na pół, mozzarellę w kostkę.

  • 1 pomidor malinowy
  • 125 g mozzarelli
  • garść czarnych oliwek – 40 g

Krok 2. Przygotuj ciasto i formę.

Ciasto francuskie rozwiń z folii, rozłóż na desce / blacie kuchennym i delikatnie rozwałkuj (nie cienko). Formę do tarty wysmaruj masłem.

Formę połóż na cieście zostawiając dookoła wolne brzegi. Nadmiar ciasta odetnij (będzie stanowić dodatkowe ranty).

Ciastem dokładnie wylep dno oraz boki formy. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i obciąż środek. Możesz wykorzystać suchą fasolę lub formę o podobnej średnicy (zdjęcie poniżej).

Krok 3. Podpiecz spód.

Piekarnik rozgrzej do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Formę wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz 15 minut.

Po 15 minutach wyjmij formę z piekarnika. Zdejmij użyte obciążenie. Formę wstaw ponownie do piekarnika i piecz 4 -5 minut do zezłocenia ciasta (temperatury nie zmieniaj).

Po podpieczeniu od razu wyjmij formę z piekarnika.

Krok 4. Ułóż składniki.

Po wyjęciu tarty z piekarnika ułóż ją na kratce i zacznij układać składniki.

Cztery czubate łyżki pesto rozsmaruj równomiernie na cieście omijając brzegi. Rozłóż mozzarellę, oliwki i plastry pomidorów.

Całość posyp oregano (rozcierając je w dłoniach, dzięki czemu uwolnisz większy aromat) oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 5. Upiecz i podawaj.

W piekarniku zmniejsz temperaturę do 180 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu).

Formę wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz 20 – 25 minut. Po upieczeniu tartę od razu wyjmij z piekarnika.

Tartę na talerzu możesz delikatnie skropić oliwą / oliwą czosnkową bądź olejem z suszonych pomidorów.

Przed podaniem udekoruj ją listkami bazylii / rukolą / natką.

Porady na urozmaicenie tarty.

  1. Oliwki można zastąpić zielonymi lub kalamata. Połączenie kolorowych oliwek nada tarcie dodatkowych kolorów.
  2. Można dodać kilka kaparów.
  3. Pomidorki koktajlowe przekrojone na pół zastąpią jednego, średniego pomidora użytego w tym przepisie. Jeśli masz możliwość sięgnij po kolorowe pomidorki, które dodatkowo podkreślą piękny wygląd tarty.
  4. Mozzarellę można zamienić na 100 g pokruszonej fety lub tartego sera cheddar. Cheddar możesz połączyć pół na pół z parmezanem.
  5. Ciekawą wersją tarty będzie użycie ajvaru (pasty paprykowej z bakłażanem) zamiast pesto.

Smacznego

Tarta na cieście francuskim z pesto, mozzarellą i pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *