Zupa krem z batatów

Zupa krem z batatów to super kremowa i pyszna zupa o pięknym, głębokim kolorze. Zupa wegetariańska i wegańska ugotowana z kilku łatwo dostępnych składników. Zupa krem z batatów doprawiona imbirem, kurkumą i słodką papryką. Sprawdzą się tu przyprawy takie jak: większa szczypta cynamonu, kminu rzymskiego, papryki wędzonej / ostrej, gałki muszkatołowej, pieprzu ziołowego lub cytrynowego. Idealna i szybka zupa, którą polecam podawać z jogurtem, śmietaną, natką, lubczykiem, bazylią.  Zapraszam po mój sprawdzony przepis na aromatyczną zupę krem z batatów oraz wiele, ciekawych porad. Opis krok po kroku wraz ze zdjęciami.

Zupa krem z batatów


SKŁADNIKI:

  • 1,5 litra bulionu
  • 1,5 kg batatów – 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki – 210 g
  • 1 cebula – 80 g
  • 1 kawałek pora – jasna część – 80 g
  • 3 ząbki czosnku – 15 g
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, po połowie płaskiej łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, imbiru

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Przygotuj warzywa.

Bataty, marchewkę i cebulę obierz. Warzywa opłucz zimną wodą.

Czosnek obierz, pokrój w kostkę.

Umytego pora posiekaj w talarki. Resztę warzyw pokrój w kostkę. Im mniejsza kostka ziemniaków tym zupa szybciej się ugotuje. Pamiętaj, by nie zwracać szczególnej uwagi na krojenie warzyw w podobnej wielkości kostkę, składniki na koniec i tak zblendujesz. Wielkość warzyw może mieć jedynie wpływ na czas gotowania zupy i blendowania.

Krok 2. Podsmaż warzywa.

Naszykuj większy garnek, wlej trzy łyżki oliwy, podgrzej.

Porada. Oliwę można zastąpić olejem rzepakowym.

Na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekane warzywa: cebulę, pora, czosnek i marchewkę. Smaż 5 minut na średniej mocy palnika, mieszaj.

Porada. Zupę możesz ugotować bez dodatku marchewki.

Po 5 minutach dodaj bataty, smaż kolejne 5 minut.

Krok 3. Wlej bulion, dopraw.

Do garnka z warzywami wlej 1,5 litra bulionu warzywnego, warzywno-mięsnego lub rosołu. Będzie to sześć pełnych szklanek o pojemności 250 ml.

Porada. Jeśli nie masz bulionu w ostateczności możesz wymieszać czubatą łyżkę dobrego bulionu ze słoiczka z 1,5 l wody.

Zupę zamieszaj, dopraw:

  • sól, pieprz, po połowie płaskiej łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, imbiru

Porada. Do zupy możesz dodać inne przyprawy takie jak: większa szczypta cynamonu, kminu rzymskiego, papryki wędzonej / ostrej, gałki muszkatołowej, pieprzu ziołowego lub cytrynowego. Pasować będzie również łyżka soku z cytryny lub limonki.

Krok 4. Ugotuj i zmiksuj zupę.

Zupę z batatów gotuj na średniej mocy palnika przez 20 – 25 minut lub do miękkości ziemniaków.
Warzywa zblenduj na gładko. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

Porada. Przed zmiksowaniem zupy możesz wlać do niej 150 ml słodkiej śmietanki (12 %, 18 %, 30 %), mleka krowiego bądź mleka kokosowego (w wersji wegańskiej). Jednak ten dodatek nie jest konieczny.

Zupę krem z batatów możesz podawać z kleksem jogurtu lub śmietany. Dodatkowo udekoruj natką, listkami lubczyku lub bazylii.

Porada. Nadmiar zupy można zamrozić.


Smacznego

Zupa krem z batatów, imbirem i kurkumą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *