Moja zupa krem wygląda i smakuje podobnie jak słodka zupa z marchewki, może także z dyni? Można się nabrać;) Jest delikatna, słodkawo – pieprzna z dodatkiem odrobiny octu winnego i czerwonej pasty curry (a to niespodzianka!) Pycha!
Możecie zajadać z natką, koperkiem, kleksem jogurtu czy śmietany, nawet z tartym lekko żółtym serem lub pokruszoną fetą. Jedna zupa, wiele dodatków, wiele smaków. Smacznego 🙂
Oczywiście w zależności od wieku dziecka przyprawiamy mniej lub wcale, zależy to od Was:)
SKŁADNIKI:
- 730 g batatów
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka octu winnego, można pominąć
- 600 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek przesmażam obrane i pokrojone w kostkę bataty. Duszę kilka minut. Po tym czasie dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę wraz z czosnkiem, duszę dalej. Po kilku minutach dodaję łyżeczkę octu winnego, pastę curry i bulion, mieszam i duszę jeszcze chwilę. Blenduję na gładko. Gotowe!