Jasny tort śmietankowy o orzeźwiającym cytrynowym smaku przełożony kremem i powidłami śliwkowymi. Idealne połączenie słodko-kwaśne, dla tych którzy uwielbiają bezy i powidła śliwkowe.
Tort był nie tylko wyjątkowy ze względu na smak, również dla wyjątkowych gości – mojej rodziny. Tak zwieńczyliśmy nasze leniwe niedzielne spotkanie!
Składniki na biszkopt do tortownicy 23 cm:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, powoli – łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i skrobię wymieszać, przesiać i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką z masą jajeczną.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić na blat do wystudzenia. Przekroić na 3 blaty biszkoptowe.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Krem śmietankowy z nutą cytrynową:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać przesiany cukier puder i sok z cytryny.
Nasączenie tortu:
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- pół szklanki wody
Wymieszać.
Ponadto:
- 1 słoik powideł śliwkowych – użyłam firmy Jamar. Wspaniały delikatny smak jak za dawnych lat, bez zbędnych składników.
- świeże borówki lub jeżyny do dekoracji
- małe beziki – można przygotować z 2 dużych białek, szczypty soli i 120 g drobnego cukru bądź wykorzystać kupne bezy
Wykonanie:
Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć częścią ponczu. Posmarować połową konfitury jeżynowej. Posmarować 1/4 kremu śmietankowego. Przykryć drugim blatem, nasączyć połową pozostałego ponczu a następnie posmarować resztą konfitury jeżynowej. Wyłożyć taką samą ilość kremu śmietankowego jak na blat pierwszy. Przykryć ostatnim biszkoptowym blatem, nasączyć.
Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem śmietankowym. Przykleić beziki. Wierzch udekorować świeżymi borówkami lub jeżynami.
Przechowywać w lodówce. Smacznego:)
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Konfiturę jeżynową zastąpiłam powidłami śliwkowymi Jamar.
Piekny;)