Tort śmietankowy z powidłami Jamar

Jasny tort śmietankowy o orzeźwiającym cytrynowym smaku przełożony kremem i powidłami śliwkowymi. Idealne połączenie słodko-kwaśne, dla tych którzy uwielbiają bezy i powidła śliwkowe.

Tort był nie tylko wyjątkowy ze względu na smak, również dla wyjątkowych gości – mojej rodziny. Tak zwieńczyliśmy nasze leniwe niedzielne spotkanie!

Składniki na biszkopt do tortownicy 23 cm:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, powoli – łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i skrobię wymieszać, przesiać i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką z masą jajeczną.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić na blat do wystudzenia. Przekroić na 3 blaty biszkoptowe.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Krem śmietankowy z nutą cytrynową:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać przesiany cukier puder i sok z cytryny.

Nasączenie tortu:

  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • pół szklanki wody

Wymieszać.

Ponadto:

  • 1 słoik powideł śliwkowych – użyłam firmy Jamar. Wspaniały delikatny smak jak za dawnych lat, bez zbędnych składników.
  • świeże borówki lub jeżyny do dekoracji
  • małe beziki – można przygotować z 2 dużych białek, szczypty soli i 120 g drobnego cukru bądź wykorzystać kupne bezy

Wykonanie:

Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć częścią ponczu. Posmarować połową konfitury jeżynowej. Posmarować 1/4 kremu śmietankowego. Przykryć drugim blatem, nasączyć połową pozostałego ponczu a następnie posmarować resztą konfitury jeżynowej. Wyłożyć taką samą ilość kremu śmietankowego jak na blat pierwszy. Przykryć ostatnim biszkoptowym blatem, nasączyć.

Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem śmietankowym. Przykleić beziki. Wierzch udekorować świeżymi borówkami lub jeżynami.

Przechowywać w lodówce. Smacznego:)

 

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Konfiturę jeżynową zastąpiłam powidłami śliwkowymi Jamar.

 

 

 

 

Jedna odpowiedź do “Tort śmietankowy z powidłami Jamar”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *