Moja wersja makaronu ze szpinakiem – na oliwie z oliwek z kukurydzą nadającej lekkiej słodyczy daniu. Z przypraw wybieram jedynie sól i pieprz. Smaki dania wspaniale komponują się z czosnkiem i cebulą, więc ich tu nie zabrakło.
Wspaniały pomysł na obiad!
Szybkie danie z makaronem na każdy dzień. Możecie użyć świeżego szpinaku i serka mascarpone, będzie wspaniałą alternatywą dla mrożonego szpinaku i śmietany, a całemu daniu dodać pikanterii wrzucając na patelnię kilka plasterków chili.
Składniki:
- 10-12 kulek mrożonego szpinaku – użyłam brykietu
- mała cebulka
- 3 ząbki czosnku
- garść mrożonej kukurydzy (opcjonalnie z puszki po odsączeniu)
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- większa łyżka śmietany 18%
- do podania: makaron spaghetti, tarty ser, natka
Przygotowanie:
Rozgrzewam oliwę. Obraną cebulę i czosnek kroję drobniutko w kosteczkę.
Na oliwę wrzucam brykiety szpinaku, gdy lekko się rozmrozi dodaję garść kukurydzy. Po minucie dodaję cebulę i czosnek, przyprawiam.
Na koniec dodaję śmietanę, mieszam, ewentualnie jeszcze doprawiam do smaku wg uznania.
Podaję z makaronem, tartym serem i świeżą natką. Smacznego 😉