Spaghetti ze szpinakiem i kukurydzą

Moja wersja makaronu ze szpinakiem – na oliwie z oliwek z kukurydzą nadającej lekkiej słodyczy daniu. Z przypraw wybieram jedynie sól i pieprz. Smaki dania wspaniale komponują się z czosnkiem i cebulą, więc ich tu nie zabrakło.

Wspaniały pomysł na obiad!

Szybkie danie z makaronem na każdy dzień. Możecie użyć świeżego szpinaku i serka mascarpone, będzie wspaniałą alternatywą dla mrożonego szpinaku i śmietany, a całemu daniu dodać pikanterii wrzucając na patelnię kilka plasterków chili.

Składniki:

  • 10-12 kulek mrożonego szpinaku – użyłam brykietu
  • mała cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • garść mrożonej kukurydzy (opcjonalnie z puszki po odsączeniu)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • większa łyżka śmietany 18%
  • do podania: makaron spaghetti, tarty ser, natka

Przygotowanie:

Rozgrzewam oliwę. Obraną cebulę i czosnek kroję drobniutko w kosteczkę.

Na oliwę wrzucam brykiety szpinaku, gdy lekko się rozmrozi dodaję garść kukurydzy. Po minucie dodaję cebulę i czosnek, przyprawiam.
Na koniec dodaję śmietanę, mieszam, ewentualnie jeszcze doprawiam do smaku wg uznania.

Podaję z makaronem, tartym serem i świeżą natką. Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *