Tosty z wędzonym karmazynem w chrzanowym jajku i cebulą

Bardzo smaczna propozycja śniadania lub kolacji. Wędzona ryba świetnie komponuje się z jajkiem i dodatkiem chrzanu. Do tego krążek cebuli dodaje lekkiej pikanterii i aromatu. Dopełnieniem są domowe tosty przyrumienione na klarowanym maśle, dzięki czemu mają delikatny posmak ciepłego masła. Do tego są bardzo chrupiące.

Z racji tego, że karmazyna nie wszędzie możecie łatwo dostać możecie zastąpić go inną ulubioną i sprawdzoną wędzoną rybą.

Karmazyn ma delikatne mięso, jest mniej tłustsza niż makrela. Jej mięso lekko się rozpada, jest mięsiste i – choć delikatne – wyraziste w smaku.

Mój karmazyn

 

Składniki:

 

  • 1 średni wędzony karmazyn
  • 6 kromek jasnego pieczywa
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 średnia cebula
  • świeżo zmielony pieprz
  • chrzan do posmarowania jajek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • natka pietruszki do smacznej dekoracji

Przygotowanie:

  • karmazyna obieramy z ości;
  • jajka na twardo kroimy w talarki;
  • cebulę kroimy w okrągłe talarki;
  • na patelni rozgrzewamy masło, przyrumieniamy z obu stron na chrupko białe pieczywo, ma mieć lekko złoto – brązowy kolor, ale nie być przypalone;
  • na talerzu układamy tosty, a na nich kolejno: plastry jajek, po płaskiej łyżeczce chrzanu, którą rozsmarowujemy na jakach, układamy na to krążki cebuli, wędzoną rybę i dekorujemy natką pietruszki. Na końcu przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *