Bardzo smaczna propozycja śniadania lub kolacji. Wędzona ryba świetnie komponuje się z jajkiem i dodatkiem chrzanu. Do tego krążek cebuli dodaje lekkiej pikanterii i aromatu. Dopełnieniem są domowe tosty przyrumienione na klarowanym maśle, dzięki czemu mają delikatny posmak ciepłego masła. Do tego są bardzo chrupiące.
Z racji tego, że karmazyna nie wszędzie możecie łatwo dostać możecie zastąpić go inną ulubioną i sprawdzoną wędzoną rybą.
Karmazyn ma delikatne mięso, jest mniej tłustsza niż makrela. Jej mięso lekko się rozpada, jest mięsiste i – choć delikatne – wyraziste w smaku.
Mój karmazyn
Składniki:
- 1 średni wędzony karmazyn
- 6 kromek jasnego pieczywa
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 średnia cebula
- świeżo zmielony pieprz
- chrzan do posmarowania jajek
- 2 łyżki masła klarowanego
- natka pietruszki do smacznej dekoracji
Przygotowanie:
- karmazyna obieramy z ości;
- jajka na twardo kroimy w talarki;
- cebulę kroimy w okrągłe talarki;
- na patelni rozgrzewamy masło, przyrumieniamy z obu stron na chrupko białe pieczywo, ma mieć lekko złoto – brązowy kolor, ale nie być przypalone;
- na talerzu układamy tosty, a na nich kolejno: plastry jajek, po płaskiej łyżeczce chrzanu, którą rozsmarowujemy na jakach, układamy na to krążki cebuli, wędzoną rybę i dekorujemy natką pietruszki. Na końcu przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.