Jeśli spodziewasz się gości lub masz ochotę na małe słodkie (ale nie za bardzo) co nieco wypróbuj ten przepis na proste szybkie i tanie ciasto. Smakuje wyśmienicie, ma piękny maślany posmak, jest chrupiące przy brzegach i mięciutkie w środku. Zamiast kiwi możesz użyć dowolnie ulubionych owoców, np. śliwek, mandarynek, bananów, czy winogron, a do środka możesz wrzucić rodzynki lub żurawinę.
Jeśli nie lubisz za bardzo robić słodkości w kuchni lub nie czujesz się w tym temacie pewna/y to polecam ten przepis 🙂 Przekonasz się, że pieczenie ciasta jest – w tym przypadku – słodko i banalnie proste 🙂
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- proszek do pieczenia
- 3/4 kostki masła
- aromat rumowy
- 4 kiwi
- 3 łyżki konfitury z pomarańczy
- masło klarowane i mąka kukurydziana do wysmarowania blachy
Przygotowanie:
W głębokiej misce ubij 4 białka na sztywną pianę. Na patelni roztop masło i wystudź. Gdy białka się ubiją dodaj powoli cukier puder, miksuj powoli. Następnie dodaj żółtka i proszek do pieczenia. Gdy masa się ładnie połączy dodawaj na przemian powoli masło i mąkę. Na koniec dodaj aromat rumowy.
Okrągłą blachę o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i posyp mąką kukurydzianą, wlej ciasto.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, włóż ciasto na 15 minut i piecz bez termoobiegu grzanie góra-dół. Po tym czasie wyjmij ciasto, wysmaruj je na gładko konfiturą pomarańczową i ułóż plasterki kiwi.
Piecz 50 – 60 minut w temp. 190 stopni C bez termoobiegu grzanie góra-dół. Smacznego! 🙂