Udo z indyka z ziemniakami i buraczkami

Soczyste udo z indyka bez kości wolno gotowane metodą Sous Vide* następnie pieczone. Podczas pieczenia polewane powstającym sosem, mięso wychodzi mięciutkie i soczyste, przyprawione m.in.: kminkiem, kolendrą, goździkami, papryką, czosnkiem i imbirem, zdecydowanie moje klimaty, pięknie pachnie, apetycznie wygląda. Mięso z indyka podane z pieczonymi burakami pokrojonymi w kostkę oraz ugotowaną marchewką i tłuczonymi ziemniakami. Taki domowy, mięsny, dość syty obiad.

SKŁADNIKI:

  • 1 udo z indyka (Krakus)
  • 2 buraki pieczone z tego przepisu
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny, szczypta cukru pudru
  • do podania tłuczone ziemniaki i posiekana natka lub koperek

PRZYGOTOWANIE:

Upieczone buraki obieram i kroję w kostkę. Marchewkę obieram, kroję w kostkę (szybciej się ugotuje) i gotuję w niewielkiej ilości wody do miękkości. Odcedzam i łącze w małym garnuszku z burakami. Doprawiam solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję cukrem pudrem i lekko podgrzewam mieszając do połączenia smaków. Po chwili wyłączam gaz i odstawiam na bok.

W między czasie mięso piekę wg instrukcji na opakowaniu, w temp. 230 st. C przez 30 minut. Podczas pieczenia 3 razy polewam mięso powstałym sosem. Gotowe wyjmuję i lekko studzę, by dało się pokroić. Kroję w plastry. Mięso jest tak soczyste i miękkie, że jeśli się nie uda powstaje indyk „szarpany”, czyli soczyste kawałki mięsa. Nam to nie przeszkadza na talerzu. Takie kawałki świetnie sprawdzą się np. w daniu z makaronem.

Na talerzu układam mięso, ciepłe kosteczki buraków i marchwi oraz tłuczone ziemniaki. Posypuję natką lub koperkiem. Podaję. Smacznego!

Na zdjęciu mięso jest nieco przestudzone, dzięki czemu ładnie dało się pokroić na plastry.

Udo z indyka z ziemniakami i buraczkami

 

*Metoda Sous Vide – metoda gotowania, której nazwa pochodzi z języka francuskiego, oznacza „w próżni”. Polega na długotrwałym gotowaniu mięsa w próżni, w odpowiedniej temperaturze. Dzięki szczelnemu zamknięciu produktu w folii na czas obróbki termicznej, cały smak potrawy pozostaję w jej wnętrzu, a mięso jest delikatne i soczyste.

 

 

2 odpowiedzi na “Udo z indyka z ziemniakami i buraczkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *