Zupa krem z jasnych warzyw

Zupy te są u mnie często wybierane do tygodniowego menu – w domu czy u rodziców gotuję pyszne, zdrowe i kolorowe zupy o konsystencji gładkiej, z warzyw korzeniowych szczególnie. Stawiam na wszelakie kremowe mixy warzywne, na podstawach dobrego domowego bulionu, lekkich przypraw i zdrowych dodatków. Uwielbia je cała moja rodzina.

Zapraszam na krem z jasnych warzyw m.in.: kalafiora, ziemniaków, kalarepy, pietruszki z dodatkiem śmietanki, szczypty cynamonu i gałki muszkatołowej. Nie potrzeba grzańca – rozgrzewa, rozwesela, smakuje i uśmiech wywołuje. Smacznego! 🤩

Zupa krem z jasnych warzyw

SKŁADNIKI:

  • 2 duże selery (1500 g)
  • 4 duże pietruszki (830 g)
  • 4 ziemniaki (860 g)
  • 1 kalarepa (280 g)
  • 2 małe cebulki (85 g)
  • 1 opakowanie mrożonego kalafioru (450 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pory – tylko biała część
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%
  • 2-2,5 l bulionu – dajcie na początku 2 l, po zmiksowaniu podejmiecie dalej decyzję o konsystencji, wtedy dolejcie więcej bulionu
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki słodkiej papryki, szczypta cynamonu, większa szczypta gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • do podania: suszona morwa biała, natka i ewentualnie kawałki kalafiora

Uwagi do przepisu:

  • Warzywa zostały zważone przed obraniem.
  • Zamiast mrożonych kawałków kalafiora można użyć całego świeżego, ugotujcie go wtedy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru, do miękkości i pokrójcie w różyczki, wrzućcie do zupy przed zmiksowaniem.
  • Przed zmiksowaniem zupy wyjęłam 2 kulki ziela i wszystkie liście laurowe.
  • Jeśli chcecie uzyskać bardziej ostrą wersję dajcie więcej świeżo zmielonego pieprzu lub ostrą paprykę zamiast słodkiej. Można także wrzucić ostrą papryczkę. Chociaż zupa w tej wersji jest bardzo wyrazista przez ostrość można wiele stracić.

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obieram, kroję w kostkę. Obrany czosnek kroję na cztery.

Posiekany por przesmażam na oleju z odrobiną soli i pieprzu. Odkładam na bok.

Na patelni rozgrzewam olej, przesmażam na nim kostki pietruszki, czosnku i cebuli.

W dużym garnku rozgrzewam olej i wrzucam resztę warzyw, smażę często mieszając. Wlewam bulion, daję liście i ziele.

Gdy warzywa z patelni lekko zmiękną dodaję je do warzyw z garnka razem z wcześniej przesmażonym porem.

Gotuję na małym ogniu kilkanaście minut. Gdy warzywa zmiękną miksuję zupę na krem (przed tym wyławiam łyżką 2 kulki ziela i liście laurowe) doprawiam, smakuję. Gdy zupa jest za gęsta dolewam bulionu lub wody. Gdy zupa jest gotowa wlewam śmietankę, mieszam.

Zupę krem podaję z grzankami, kawałkami suszonych owoców, tym razem z morwą białą i/lub drobno posiekaną natką. Można posypać tartym serem, wtedy wybieram grana padano lub parmezan. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *