Zupy te są u mnie często wybierane do tygodniowego menu – w domu czy u rodziców gotuję pyszne, zdrowe i kolorowe zupy o konsystencji gładkiej, z warzyw korzeniowych szczególnie. Stawiam na wszelakie kremowe mixy warzywne, na podstawach dobrego domowego bulionu, lekkich przypraw i zdrowych dodatków. Uwielbia je cała moja rodzina.
Zapraszam na krem z jasnych warzyw m.in.: kalafiora, ziemniaków, kalarepy, pietruszki z dodatkiem śmietanki, szczypty cynamonu i gałki muszkatołowej. Nie potrzeba grzańca – rozgrzewa, rozwesela, smakuje i uśmiech wywołuje. Smacznego! 🤩
Zupa krem z jasnych warzyw
SKŁADNIKI:
- 2 duże selery (1500 g)
- 4 duże pietruszki (830 g)
- 4 ziemniaki (860 g)
- 1 kalarepa (280 g)
- 2 małe cebulki (85 g)
- 1 opakowanie mrożonego kalafioru (450 g)
- 3 ząbki czosnku
- 3 pory – tylko biała część
- 1/2 szklanki śmietanki 18%
- 2-2,5 l bulionu – dajcie na początku 2 l, po zmiksowaniu podejmiecie dalej decyzję o konsystencji, wtedy dolejcie więcej bulionu
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki słodkiej papryki, szczypta cynamonu, większa szczypta gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
- do podania: suszona morwa biała, natka i ewentualnie kawałki kalafiora
Uwagi do przepisu:
- Warzywa zostały zważone przed obraniem.
- Zamiast mrożonych kawałków kalafiora można użyć całego świeżego, ugotujcie go wtedy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru, do miękkości i pokrójcie w różyczki, wrzućcie do zupy przed zmiksowaniem.
- Przed zmiksowaniem zupy wyjęłam 2 kulki ziela i wszystkie liście laurowe.
- Jeśli chcecie uzyskać bardziej ostrą wersję dajcie więcej świeżo zmielonego pieprzu lub ostrą paprykę zamiast słodkiej. Można także wrzucić ostrą papryczkę. Chociaż zupa w tej wersji jest bardzo wyrazista przez ostrość można wiele stracić.
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obieram, kroję w kostkę. Obrany czosnek kroję na cztery.
Posiekany por przesmażam na oleju z odrobiną soli i pieprzu. Odkładam na bok.
Na patelni rozgrzewam olej, przesmażam na nim kostki pietruszki, czosnku i cebuli.
W dużym garnku rozgrzewam olej i wrzucam resztę warzyw, smażę często mieszając. Wlewam bulion, daję liście i ziele.
Gdy warzywa z patelni lekko zmiękną dodaję je do warzyw z garnka razem z wcześniej przesmażonym porem.
Gotuję na małym ogniu kilkanaście minut. Gdy warzywa zmiękną miksuję zupę na krem (przed tym wyławiam łyżką 2 kulki ziela i liście laurowe) doprawiam, smakuję. Gdy zupa jest za gęsta dolewam bulionu lub wody. Gdy zupa jest gotowa wlewam śmietankę, mieszam.
Zupę krem podaję z grzankami, kawałkami suszonych owoców, tym razem z morwą białą i/lub drobno posiekaną natką. Można posypać tartym serem, wtedy wybieram grana padano lub parmezan. Smacznego!