Wielkanocne ciasto z białą czekoladą

Dziś wielkanocna propozycja na ciasto bez miksera, z białą czekoladą, proste, puszyste i smaczne. Jest wspaniałą bazą do dodawania wszelakich dodatków, np.: bakalii, kawałków owoców, aromatów czy kakao. Będzie pysznie! Gotowe ciasto dekoruję cukrem pudrem i słodką dekoracją od HELIO.

Wielkanocne ciasto z białą czekoladą

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej, przesianej
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 jaja
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g startej na drobnej tarce białej czekolady
  • 50 g dekoracji od HELIO
  • cukier puder do posypania

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm. Można upiec je także w keksówce o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.

PRZYGOTOWANIE:

  1. W głębszej misce mieszam trzepaczką jaja, jogurt, cukier, wanilię i olej.
  2. Dodaję powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, większą szczyptę cynamonu, kakao, siemię lniane, mieszam, by nie było grudek.
  3. Do ciasta wsypuję rodzynki, delikatnie mieszam łyżką.
  4. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wyrównuję.
  5. Piekę w temp. 180 st. C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
  6. Ciasto posypuję cukrem pudrem i dekoruję słodką dekoracją od HELIO 🙂 Smacznego 😉

Wielkanocne ciasto z białą czekoladą i dekoracją HELIO

 

Zasmakuj Kuchni

3 odpowiedzi na “Wielkanocne ciasto z białą czekoladą”

  1. Super proste i ładnie się prezentuje. Lubię takie przepisy 🙂
    Miłego dnia, będę zaglądać.
    Alina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *