Dziś wielkanocna propozycja na ciasto bez miksera, z białą czekoladą, proste, puszyste i smaczne. Jest wspaniałą bazą do dodawania wszelakich dodatków, np.: bakalii, kawałków owoców, aromatów czy kakao. Będzie pysznie! Gotowe ciasto dekoruję cukrem pudrem i słodką dekoracją od HELIO.
Wielkanocne ciasto z białą czekoladą
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej, przesianej
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
- 3 jaja
- ¾ szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g startej na drobnej tarce białej czekolady
- 50 g dekoracji od HELIO
- cukier puder do posypania
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm. Można upiec je także w keksówce o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.
PRZYGOTOWANIE:
- W głębszej misce mieszam trzepaczką jaja, jogurt, cukier, wanilię i olej.
- Dodaję powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, większą szczyptę cynamonu, kakao, siemię lniane, mieszam, by nie było grudek.
- Do ciasta wsypuję rodzynki, delikatnie mieszam łyżką.
- Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wyrównuję.
- Piekę w temp. 180 st. C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
- Ciasto posypuję cukrem pudrem i dekoruję słodką dekoracją od HELIO 🙂 Smacznego 😉
Wielkanocne ciasto z białą czekoladą i dekoracją HELIO
Zasmakuj Kuchni
Super kuszące ciacho 😍
Super proste i ładnie się prezentuje. Lubię takie przepisy 🙂
Miłego dnia, będę zaglądać.
Alina
Dziękuję, miło mi 🙂 Zapraszam:)