BABKA CYTRYNOWA DROŻDŻOWA

Dziś przepis na pyszną drożdżową świąteczną babkę z aromatem cytryny polaną lukrem i udekorowaną płatkami migdałowymi od HELIO.

Prosta babka skradła moje serce! Idealna babka drożdżowa na Wielkanoc! Na moim stole nie może jej zabraknąć 😉 Udekorowałam ją lukrem i płatkami migdałowymi, można posypać ją także skórką pomarańczową lub innymi bakaliami, polać polewą czekoladową ciemną lub z białej czekolady. Pycha!

Babka drożdżowa z cytrynową nutą

Zasmakuj Kuchni

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • otarta skórka z 1 dużej cytryny (lub pomarańczy)
  • 3/4 kostki masła (150 g)
  • lukier: 3/4 cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody + płatki migdałów HELIO do posypania (można je lekko pokruszyć w dłoni)

Do przepisu potrzebna większa forma na babkę z kominem o średnicy 24 cm, wysokość 10 cm.

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiej do miski. Mleko lekko podgrzej, ma być lekko ciepłe, ale nie gorące.

Drożdże wymieszaj z letnim mlekiem, dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw na 10-12 minut w ciepłe miejsce.

W tym czasie roztop masło, odstaw, wystudź.

Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodaj skórkę z cytryny.

Do mąki dodaj drożdże, masę jajeczno-cukrową oraz wlej powoli wystudzone masło, wymieszaj mikserem.

Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Formę na babkę – u mnie średnica 24 cm wysmaruj masłem i posyp mąką (lub bułką tartą) wylej równomiernie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.

Piekarnik nagrzej do temp. 185 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstaw babkę na 35-40 minut. Wyjmij, przestudź.

Lukier: w 3/4 szklanki cukru pudru rozprowadź energicznie 2 łyżki gorącej wody. Lukrem polej babkę, posyp płatkami migdałowymi HELIO.

Smacznego 😉

Przepis: Poradnik domowy, nr 5, kwiecień 2019.

Wpis zawiera lokowanie produktu – do przepisu wykorzystałam płatki migdałowe od HELIO

Zasmakuj Kuchni

2 odpowiedzi na “BABKA CYTRYNOWA DROŻDŻOWA”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *