Dziś przepis na pyszną drożdżową świąteczną babkę z aromatem cytryny polaną lukrem i udekorowaną płatkami migdałowymi od HELIO.
Prosta babka skradła moje serce! Idealna babka drożdżowa na Wielkanoc! Na moim stole nie może jej zabraknąć 😉 Udekorowałam ją lukrem i płatkami migdałowymi, można posypać ją także skórką pomarańczową lub innymi bakaliami, polać polewą czekoladową ciemną lub z białej czekolady. Pycha!
Babka drożdżowa z cytrynową nutą
Zasmakuj Kuchni
SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- otarta skórka z 1 dużej cytryny (lub pomarańczy)
- 3/4 kostki masła (150 g)
- lukier: 3/4 cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody + płatki migdałów HELIO do posypania (można je lekko pokruszyć w dłoni)
Do przepisu potrzebna większa forma na babkę z kominem o średnicy 24 cm, wysokość 10 cm.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiej do miski. Mleko lekko podgrzej, ma być lekko ciepłe, ale nie gorące.
Drożdże wymieszaj z letnim mlekiem, dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw na 10-12 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie roztop masło, odstaw, wystudź.
Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodaj skórkę z cytryny.
Do mąki dodaj drożdże, masę jajeczno-cukrową oraz wlej powoli wystudzone masło, wymieszaj mikserem.
Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Formę na babkę – u mnie średnica 24 cm wysmaruj masłem i posyp mąką (lub bułką tartą) wylej równomiernie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
Piekarnik nagrzej do temp. 185 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstaw babkę na 35-40 minut. Wyjmij, przestudź.
Lukier: w 3/4 szklanki cukru pudru rozprowadź energicznie 2 łyżki gorącej wody. Lukrem polej babkę, posyp płatkami migdałowymi HELIO.
Smacznego 😉
Przepis: Poradnik domowy, nr 5, kwiecień 2019.
Wpis zawiera lokowanie produktu – do przepisu wykorzystałam płatki migdałowe od HELIO
Zasmakuj Kuchni
Babka przepiękna. Ślinka cieknie. Przepis wart powtorzenia:))
Dziękuję 🙂 🙂