Wilgotne ciasto gruszkowe pachnące cynamonem, ciepłem i domowym zaciszem. Przygotowane z dodatkiem słodkich gruszek, odwrócone z pięknie widocznymi połówkami gruszek, polane miodem – cudne i charakterystyczne w smaku ciasto. Do niejednej kawy!
Zapraszam na włoskie ciasto gruszkowe z cynamonem i miodem
Włoskie ciasto gruszkowe, słodkie, z dodatkiem soczystych gruszek i cynamonu
SKŁADNIKI:
- 4 gruszki (obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych)
- 200 g mąki
- 2 łyżki wody
- 100 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki miodu + do pokropienia ciasta (nada się też syrop z agawy, klonowy)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 białka
- tłuszcz do wysmarowania formy, papier do pieczenia do boków formy
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
PRZYGOTOWANIE:
- Dno tortownicy smaruję masłem, boki wykładam papierem do pieczenia.
- 1 gruszkę miksuję z 2 łyżkami wody wody na puree. Dwie kroję na małą kosteczkę. Ostatnią, czwartą gruszkę odkładam na bok.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypuję do większej miski, dodaję mus gruszkowy, cukier, mleko, miód i cynamon, wszystko razem dokładnie mieszam.
- Białka ubijam na sztywną pianę. Delikatnie mieszam z ciastem.
- Ostatnią gruszkę kroję na cienkie plasterki, układam wachlarzowato na dnie formy, wylewam na nią ciasto.
- Piekarnik nagrzewam do temp. 150 C i piekę ciasto przez 75-90 minut na środkowej półce piekarnika (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu).
- Gotowe wyjmuję z piekarnika i studzę 10 minut w formie. Po tym czasie wyjmuję na kratkę, kropię miodem (lub syropem) i odstawiam do ostygnięcia.
Smacznego!
Przepis: Kuchnia włoska, klasyczne i nowoczesne dania, 2012