Soczyste kawałki delikatnej polędwicy z dorsza zatopione w pomidorowym sosie słodko-ostrym na bazie passaty, czosnku, cebuli i kardamonu z dodatkiem słodkiego ananasa, niezwykle aromatyczne danie. Szybkie danie, które spokojnie może zawitać zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole wśród innych smakołyków.
Obiad podaję z puree z ziemniaków z koprem oraz surówką, mizerią, świeżymi sałatami lub pikantnymi brokułami z patelni.
SKŁADNIKI:
- 1 kg polędwicy z dorsza (lub filety innej ryby)
- 690 g passaty
- 3 plastry ananasa z puszki posiekanego w kostkę
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, kardamon, lubczyk, ostra papryka, szczypta wędzonej papryki
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE:
- Na patelni rozgrzewam oliwę.
- Rybę myję, osuszam, kroję na nieduże porcje. Solę, pieprzę i posypuję kardamonem i ostrą papryką, odstawiam na bok.
- Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno w kostkę. Przesmażam kilka chwil na rozgrzanej oliwie.
- Gdy cebula się zeszkli dodaję passatę, przyprawiam do smaku. Smażę kilka minut. Następnie dodaję rybę i smażę po 3 minuty z każdej strony. Wrzucam kawałki ananasa.
- Układam rybę z sosem pomidorowym z kawałkami ananasa w naczyniu żaroodpornym i piekę( grzaniem góra plus dół) w temp. 220 C przez ok. 20 minut. Wybieram środkową półkę.
- Gotową rybę w pomidorach z ananasem podaję z ziemniakami, ryżem, surówkami, mizerią lub warzywami.
Przepis wypróbowałem… połączenie ryby, ananasa i pomidorów jest niecodzienne i smakuje wyśmienicie…. Dorsza kupowałem na https://rybny.online/17-dorsz-baltycki . Ryba była świeża a jego cena atrakcyjna w porównaniu z konkurencją…