Muffiny w wersji wytrawnej. Świetna przekąska na ciepło i zimno. Z dodatkiem czarnych oliwek, cebuli i parówek, maślane, chrupiące z zewnątrz. Ciasto jest na tyle wdzięczne, że możecie do niego dodać posiekaną chili, wędlinę, ser, warzywa, jak np. kawałki cukinii, papryki czy kiszonych ogórków. Każda wersja z pewnością przypadnie do gustu. Polecam!
Przepis na 18 wytrawnych muffinek.
SKŁADNIKI:
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 2 jajka
- szklanka mleka
- większa szczypta soli
- łyżeczka musztardy
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 3 parówki dobrej jakości
- spora garść czarnych oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroję drobno, podsmażam na łyżce oliwy. Dodaję masło, roztapiam, odstawiam na bok.
W międzyczasie siekam drobno parówki i oliwki.
W misce łączę jajka, musztardę, mleko, roztrzepuję rózgą kuchenną. Dodaję podsmażoną i wystudzoną cebulę z tłuszczem, mieszam dobrze.
Do tej miski dodaję przesianą mąkę wraz z proszkiem, solę. Mieszam do połączenia składników. Na koniec wrzucam parówki i oliwki.
Formę do muffinek wykładam papierowymi foremkami, wykładam ciastem do 3/4 wysokości.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, piekę na środkowej półce, grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu, przez 25 minut. Wyjmuję, studzę.
Przepis: Tesco magazyn, zima 2018.
Pyszne! Właśnie zajadamy;) dziękuję za inspiracje:)