Wywary zna każdy kto w domu gotuje. Prawdziwy dobry wywar to ten domowy, przygotowywany z dobrych składników. Robię wywary mięsne, z łączonych gatunków mięs, z samego kurczaka i warzywne. Warzywne najczęściej powstają gdy przygotowuję sałatkę jarzynową lub zupy typu krem.
Wywar to znakomity pomysł na wykorzystanie warzyw, pozostałości mięsa, także pieczonego kurczaka.
Acha, jeszcze bym zapomniała, warzywa z wywaru idealnie nadają się do przygotowania z nich sałatki jarzynowej, aromat wspaniały, w tym tkwi sekret.
Czasem wywar powstaje z dodatkiem świeżego pęczka lubczyku lub natki, kawałka kapusty. Jeśli nie mam używam suszonych ziół, sprawdzają się znakomicie.
Wywar jest idealny do mrożenia. Wystarczy wyjąć i rozmrozić w lodówce lub włożyć do garnka i zagotować. Ja do zamrażania używam pojemników o objętości ok. 250 do 500 ml.
Dziś wywar z kurczaka i warzyw. Delikatny, domowy, pachnący lubczykiem, słodki od marchewki, kolor zdobył dzięki łupince cebuli. Raz cebulę podpiekam w piekarniku mocno, a raz dodaję surową od razu, najczęściej z łupinką.
Aromatyczny, prawdziwy, z odrobiną soli, zdrowy, prosty, robi się sam. Dobry wywar jest podstawą zup, dań, sosów, tych zimnych i ciepłych, dodawany do pasztetów wzbogaca smak, dodaje soczystości.
SKŁADNIKI:
- 6 pałek z kurczaka, podudzi, ud
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1 duża cebula z łupinką
- kawałek pora
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pęczek świeżej natki lub lubczyku, jeśli nie masz użyj suszonego
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą lekko ponad stan. Warzywa obierz, oprócz cebuli, dodaj do mięsa. Selera przekrój na pół. Dodaj świeżą natkę lub lubczyk (pęczek) i ziele wraz z liśćmi laurowymi; jeśli używasz suszonego lubczyku to wsyp około łyżeczki przed końcem gotowania, zamieszaj.
Po zagotowaniu zdejmij szumowiny, robię to łyżką cedzakową. Gotuj do miękkości warzyw. Dopraw w razie potrzeby.
Smacznego 🙂