Gdy gotujemy lub smażymy potrawę z kapusty najczęściej w całym domu intensywnie pachnie kapustą. Można tego uniknąć dodając do kapusty dwa lub trzy orzechy włoskie albo skórkę z razowego chleba.
Podczas gotowania i duszenia kapusty w każdej postaci, np. bigosu, młodej kapusty, gołąbków, wkładaj do garnka:
- czerstwą skórkę z grubej kromki razowego chleba – a przy dużej ilości potrawy, szczególnie bigosu lub gołąbków, włóż całą kromkę razowca. Pieczywo wchłonie kapuściany aromat.
Gdy już brzydko pachnie – na rozgrzaną patelnię wsyp trochę mielonej kawy – świetnie neutralizuje powstałe zapachy.
Drugim sprawdzonym sposobem, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu jest zagotowanie w małej ilości wody: mięty, pieprzu i majeranku. Pozostawić na kuchence bez przykrycia, dzięki czemu zlikwidują nieprzyjemny aromat roznoszący się po domu.