Fasolka szparagowa

Pyszna i prosta w przygotowaniu żółta fasolka szparagowa to super przekąska na ciepło lub danie wege. Żółtą fasolkę przygotujesz podobnie jak zieloną, z tym że żółta gotuje się szybciej. Żółta fasolka szparagowa najczęściej podawana jest z zasmażki z bułki tartej i masła. Jednak wykorzystasz ją także do dań z makaronem, ryżem, sałatek lub zup. Zapraszam po przepis jak ugotować żółtą fasolkę.

Fasolka szparagowa


SKŁADNIKI:

  • 1 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 3 l wody
  • płaska łyżka soli
  • płaska łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE:

Żółtą fasolkę szparagową układam na sicie i przelewam pod zimną bieżącą wodą. Z fasolki odcinam oba końce.

Oczyszczoną fasolkę wrzucam do dużego i szerokiego garnka i zalewam trzema litrami wody. Wsypuję płaską łyżkę cukru. Garnek przykrywam, a wodę doprowadzam do wrzenia.

Jak tylko woda zacznie się gotować dodaję płaską łyżkę soli i zmniejszam moc palnika do średniej. Fasolka ma się cały czas delikatnie gotować. Młoda fasolka ugotuje się szybciej.

Zazwyczaj żółtą fasolkę szparagową gotuję od 6 do 12 minut, zaś zieloną do 18- 20 minut.

Cały czas kontroluję stopień miękkości fasolki. Po 5 minutach gotowania młodej żółtej fasolki możesz wyłowić jedną sztukę i spróbować.

Ugotowaną fasolkę wyławiam łyżką cedzakową i odsączam na sicie.

Fasolka szparagowa z bułką tartą.

Aby podać żółtą fasolkę szparagową z zasmażką z bułki tartej na patelnię wysypuję około połowę szklanki bułki tartej. Podsmażam ją do lekkiego zarumienienia i dodaję 100 g masła (połowę kostki masła o wadze 200 g). Całość chwilę smażę, lekko solę i pieprzę. Zasmażką polewam ugotowaną fasolkę.

Porada. Do gotowej zasmażki przygotowanej na patelni możesz wrzucić ugotowaną fasolkę i razem chwilę przesmażyć do połączenia. Danie możesz podać udekorowane świeżo posiekanym koperkiem.

Smacznego.

Jedna odpowiedź do “Fasolka szparagowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *