Pyszna i prosta w przygotowaniu żółta fasolka szparagowa to super przekąska na ciepło lub danie wege. Żółtą fasolkę przygotujesz podobnie jak zieloną, z tym że żółta gotuje się szybciej. Żółta fasolka szparagowa najczęściej podawana jest z zasmażki z bułki tartej i masła. Jednak wykorzystasz ją także do dań z makaronem, ryżem, sałatek lub zup. Zapraszam po przepis jak ugotować żółtą fasolkę.
Fasolka szparagowa
SKŁADNIKI:
- 1 kg żółtej fasolki szparagowej
- 3 l wody
- płaska łyżka soli
- płaska łyżka cukru
PRZYGOTOWANIE:
Żółtą fasolkę szparagową układam na sicie i przelewam pod zimną bieżącą wodą. Z fasolki odcinam oba końce.
Oczyszczoną fasolkę wrzucam do dużego i szerokiego garnka i zalewam trzema litrami wody. Wsypuję płaską łyżkę cukru. Garnek przykrywam, a wodę doprowadzam do wrzenia.
Jak tylko woda zacznie się gotować dodaję płaską łyżkę soli i zmniejszam moc palnika do średniej. Fasolka ma się cały czas delikatnie gotować. Młoda fasolka ugotuje się szybciej.
Zazwyczaj żółtą fasolkę szparagową gotuję od 6 do 12 minut, zaś zieloną do 18- 20 minut.
Cały czas kontroluję stopień miękkości fasolki. Po 5 minutach gotowania młodej żółtej fasolki możesz wyłowić jedną sztukę i spróbować.
Ugotowaną fasolkę wyławiam łyżką cedzakową i odsączam na sicie.
Fasolka szparagowa z bułką tartą.
Aby podać żółtą fasolkę szparagową z zasmażką z bułki tartej na patelnię wysypuję około połowę szklanki bułki tartej. Podsmażam ją do lekkiego zarumienienia i dodaję 100 g masła (połowę kostki masła o wadze 200 g). Całość chwilę smażę, lekko solę i pieprzę. Zasmażką polewam ugotowaną fasolkę.
Porada. Do gotowej zasmażki przygotowanej na patelni możesz wrzucić ugotowaną fasolkę i razem chwilę przesmażyć do połączenia. Danie możesz podać udekorowane świeżo posiekanym koperkiem.
Smacznego.
Pyszne danie w sezonie na młodą fasolkę:)