Quiche z szynką

Pyszny i aromatyczny quiche z szynką, porem, serem cheddar, gorgonzolą i pomidorkami koktajlowymi. Całość zapiekana z dodatkiem sosu śmietanowego z natką pietruszki i gałką muszkatołową. Idealny pomysł na ciepłą przystawkę, obiad lub kolację w gronie najbliższych. Bardzo smaczny i sycący placek na wytrawnym, kruchym cieście. Składniki zalane doprawionym sosem jajeczno-śmietanowym. Quiche to danie wywodzące się z kuchni francuskiej. To świetna propozycja dla całej rodziny. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na quiche z szynką, porem, serem cheddar i pomidorkami koktajlowymi.

Quiche z szynką i serem gorgonzola w sosie śmietanowym


SKŁADNIKI na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej lub uniwersalnej)
  • 150 g masła – ¾ kostki masła
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli

SKŁADNIKI na sos:

  • 3 średnie jajka
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 100 g sera cheddar
  • garść natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz

DODATKI:

  • kawałek pora, jasna część – 55 g
  • 40 g gorgonzoli
  • 150 g szynki
  • 12 pomidorków koktajlowych

Ponadto: Forma do tarty o średnicy 28 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowuję kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej lub uniwersalnej)
  • 150 g masła – ¾ kostki masła
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli

Do miski wsypuję mąkę pszenną, wbijam jedno całe, duże jajko, dodaję pokrojone w małą kosteczkę masło oraz szczyptę soli.

Całość dokładnie i szybko zagniatam (by dodatkowo nie ocieplać ciasta). Na początku ciasto przypomina kruszonkę, jednak za chwilę uda połączyć się w zgrabną kulę.

Kulę owijam w folię spożywczą, odstawiam na pełną godzinę do lodówki.

Gdy ciasto się chłodzi, przygotowuję resztę składników. Umyte warzywa kroję: pora w drobną kostkę, pomidorki wzdłuż na pół. Ser cheddar ścieram na tarce o dużych oczkach, zaś szynkę kroję w kostkę.

Gorgonzolę kroję w średniej wielkości kostkę. Możesz ją także porwać dłońmi na mniejsze kawałki.

Ciasto rozwałkowuję, wykładam nim formę (dno oraz boki). Nakłuwam widelcem, by po upieczeniu było równe. Jak na zdjęciu.

Porada. Zamiast nakłuwania ciasta widelcem możesz je obciążyć np. grochem.

Ciasto podpiekam w temp. 180 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) do 20 minut. Formę wstawiam na środkową półkę piekarnika.

Przygotowuję sos na bazie jajek, słodkiej śmietanki, śmietany i sera:

  • 3 średnie jajka
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 100 g sera cheddar
  • garść natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz

Do miski wbijam trzy całe jajka, roztrzepuję je krótko rózgą kuchenną. Wlewam słodką śmietankę 30 % i kwaśną śmietanę 18 %. Wsypuję 100 g tartego sera cheddar. Sos doprawiam solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i gałką muszkatołową. Całość mieszam rózgą kuchenną (lub łyżką) do połączenia. Pod koniec dodaję posiekane składniki: por, szynkę oraz sporą garść świeżo posiekanej natki pietruszki.

Na podpieczony spód wylewam sos, na wierzch układam posiekaną gorgonzolę oraz pomidorki, jak na zdjęciu poniżej.

Do nagrzanego do temp. 180 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) piekarnika wstawiam quiche. Piekę około 30-35 minut, do ładnego zarumienia boków ciasta i farszu.

Quiche z szynką i serami w sosie śmietanowym z natką smakuje na ciepło i zimno. To super pomysł na danie obiadowe lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Domowy quiche jest smaczny i sycący. Możesz przygotować go na wiele sposobów, z wieloma dodatkami warzywnymi. Z mojego przepisu por zastąpić możesz cebulą, zaś szynkę kiełbasą, kabanosami, boczkiem. Quiche to tarta, która smakuje za każdym razem. Polecam mój przepis.

Smacznego

Quiche z szynką i serem gorgonzola w sosie śmietanowym

3 odpowiedzi na “Quiche z szynką”

  1. Od kiedy kupiłam piecyk do pizzy Ariete to moja rodzina zajada się domową pizzą. Szukam jednak innych inspiracji, bo ile wciąż można jeść pizzę. 🙂 Czas na zmiany. Dziękuję za dokładny przepis. Danie wygląda obłędnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *