Pyszna, aromatyczna i zdrowa zupa z buraków i włoszczyzny. Zupa buraczkowa ugotowana wyłącznie na warzywach. Zupę przygotujesz z łatwo dostępnych składników, przez cały rok. Zupa buraczkowa podana ze śmietanką i świeżo posiekanymi ziołami, np. koperkiem lub natką smakuje najlepiej. Zupa z mojego przepisu wychodzi dobrze doprawiona, smaczna. Taką zupę uwielbiają dorośli i dzieci. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę buraczkową.
SKŁADNIKI:
- 1,250 l bulionu lub rosołu
- 5 niedużych buraków – 500 g
- 3 ziemniaki – 330 g
- 2 korzenie pietruszki
- 1 mała cebula
- 2 marchewki
- 1 kawałek pora – jasna część
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżki śmietanki 12 %
- sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE:
Do przygotowania zupy wybieram garnek o pojemności 2,5 – 3 litrów.
Marchewki, pietruszki oraz ziemniaki obieram i kroję w niedużą kostkę. Buraki myję, obieram, kroję w małą kostkę. Polecam założyć jednorazowe rękawiczki, by nie ubrudzić dłoni.
Do przepisu na zupę możesz wykorzystać pieczone buraki.
Cebulę i czosnek obieram. Pora przekrawam wzdłuż na pół i siekam w drobne pół talarki.
W garnku rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Przesmażam na nim obrane i posiekane w kosteczkę: cebulę i pora. Smażę 5 minut, często mieszając. Następnie wlewam bulion, wrzucam dwa kulki ziela angielskiego oraz jeden liść laurowy. Chwilę gotuję na średniej mocy palnika.
Dodaję resztę pokrojonych warzyw (bez czosnku) i gotuję 10-15 minut.
Po tym czasie do zupy dodaję dwa obrane ząbki czosnku. Możesz je dodać w całości lub przekroić na pół.
Zupę gotuję na średnim ogniu przez ok. 30 minut do momentu aż warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania zupę doprawiam solą, pieprzem, wlewam łyżeczkę soku z cytryny oraz cztery łyżki śmietanki 12 %.
Śmietankę 12 % możesz zastąpić śmietanką 30 %.
Zupa buraczkowa gotowa. Najbardziej smakuje ze świeżo skrojonym koperkiem.
Smacznego
Pycha! Jutro gotuję:)
😊👍