Zupa jarzynowa z kurczakiem to ekspresowy pomysł na sytą zupę z dodatkiem warzyw i mięsa. Aromatyczna i gorąca rozgrzewa po całym dniu. Zupa z dodatkiem warzyw i mięsa to propozycja na pierwsze danie lub kompletny obiad dla dzieci. Do zupy możesz dodać posiekaną cukinię lub paprykę, będzie pysznie!
SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka – 400 g
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- 1 por – jasna część
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, szczypta mielonej przyprawy curry
- 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
- 1 l bulionu
- 2 łyżki śmietanki 30 %
- do podania: posiekany koperek lub natka
PRZYGOTOWANIE:
Mięso dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Piersi kurczaka oczyszczam i kroję w niewielką kostkę.
Włoszczyznę obieram i kroję w kostkę. Pora przekrawam wzdłuż na pół i siekam w cienkie talarki.
W garnku o pojemności 2-2,5 l rozgrzewam łyżeczkę masła klarowanego. Podsmażam na nim pokrojonego pora oraz kawałki kurczaka. Dodaję przyprawy: majeranek, papryki i curry.
Gdy mięso zmieni kolor na jasny dodaję włoszczyznę (oprócz ziemniaków), liść i ziele angielskie.
Wlewam bulion. Zupę gotuję kilkanaście minut na średnim ogniu. Po około 10 minutach wrzucam pokrojone i obrane ziemniaki. Gotuję do miękkości ziemniaków. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem, wlewam śmietankę.
Zupę podaję z dodatkiem świeżo posiekanego koperku, bazylii lub natki.
Smacznego.
Najlepsza jaką jadlam. Dziękuję za przepis;)
Zrobiłam, dla mnie super 😊 Staram się schudnąć, a ta zupa nie ma zbyt wielu kalorii, będę robić częściej 😁
Dzięki za przepis!
Smacznego, trzymam kciuki! 👏😉