Zupa jarzynowa z papryką

Zupa jarzynowa z papryką to propozycja na pierwsze danie lub kompletny obiad. Aromatyczna na bazie bulionu z dodatkiem papryki i pieczarek. Przygotujesz ją błyskawicznie ze składników dostępnych przez cały rok. Do zupy możesz dodać kawałki piersi kurczaka i szczypiorek, a będzie bardziej treściwa.

SKŁADNIKI:

  • 2 marchewki – 240 g
  • 1 pietruszka – 110 g
  • 1 cebula – 140 g
  • 3 ziemniaki – 420 g
  • 1 czerwona papryka – 270 g
  • 4 pieczarki – 90 g
  • 1/2 selera – 175 g
  • 5 i 1/2 szklanki bulionu lub rosołu
  • 1 liść laurowy, 1 kulka ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki śmietanki 30 %
  • 1 łyżka masła klarowanego

Uwagi do przepisu:

Warzywa ważone były przed obraniem.
Do zupy zamiast śmietanki możesz dodać śmietanę do zupy, uprzednio ją zahartuj i dodaj do zupy.


PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obieram, odkrawam końce, kroję w kostkę.

W garnku o pojemności 2,5 – 3 l rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Przesmażam na nim kilka minut posiekaną drobno cebulkę, gdy się zeszkli dodaję obrane i posiekane w niezbyt dużą kostkę warzywa.

Po 4-5 minutach wlewam bulion, dodaję liść i ziele, zagotowuję. Zmniejszam palnik i gotuję zupę do miękkości warzyw. Doprawiam śmietanką, solą i pieprzem.

Zupę podaję udekorowaną natką lub koperkiem.

Smacznego 😉

2 odpowiedzi na “Zupa jarzynowa z papryką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *