Zupa jarzynowa z papryką to propozycja na pierwsze danie lub kompletny obiad. Aromatyczna na bazie bulionu z dodatkiem papryki i pieczarek. Przygotujesz ją błyskawicznie ze składników dostępnych przez cały rok. Do zupy możesz dodać kawałki piersi kurczaka i szczypiorek, a będzie bardziej treściwa.
SKŁADNIKI:
- 2 marchewki – 240 g
- 1 pietruszka – 110 g
- 1 cebula – 140 g
- 3 ziemniaki – 420 g
- 1 czerwona papryka – 270 g
- 4 pieczarki – 90 g
- 1/2 selera – 175 g
- 5 i 1/2 szklanki bulionu lub rosołu
- 1 liść laurowy, 1 kulka ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki śmietanki 30 %
- 1 łyżka masła klarowanego
Uwagi do przepisu:
Warzywa ważone były przed obraniem.
Do zupy zamiast śmietanki możesz dodać śmietanę do zupy, uprzednio ją zahartuj i dodaj do zupy.
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obieram, odkrawam końce, kroję w kostkę.
W garnku o pojemności 2,5 – 3 l rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Przesmażam na nim kilka minut posiekaną drobno cebulkę, gdy się zeszkli dodaję obrane i posiekane w niezbyt dużą kostkę warzywa.
Po 4-5 minutach wlewam bulion, dodaję liść i ziele, zagotowuję. Zmniejszam palnik i gotuję zupę do miękkości warzyw. Doprawiam śmietanką, solą i pieprzem.
Zupę podaję udekorowaną natką lub koperkiem.
Smacznego 😉
Pycha!
Pozdrawiam
Ewelina
Dziękuję 🙂
Pozdrawiam