Zupa jarzynowa na włoszczyźnie, z pomidorami i batatem dla mojej Córeczki. Podana z ryżem. Bez przypraw, na samej włoszczyźnie z dodatkiem pomidorów i ziemniaków podana ze świeżym koperkiem. Taką wersję zjadłyśmy wspólnie z jednego talerza z 10,5 miesięcznym skarbem;) Tata dostał i owszem także zupę – wzbogaconą o sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę, lubczyk i śmietanę, nie dużo, dla smaku. No powiem Wam delikatna, wręcz słodka od marchwi i batatów zupa na obiad dziś była.
Zupa jarzynowa z batatem i pomidorami podana z ryżem i koperkiem – dla mojej Córeczki:)
SKŁADNIKI:
- 2 marchwie
- 2 pietruszki
- kawałek pora
- kawałek selera
- 1 duży batat
- 400 g puszka pomidorów z puszki
- 3/4 szklanki ryżu ugotowanego + łyżeczka masła
- 1 l wody
PRZYGOTOWANIE:
Włoszczyznę obieram, kroję w plasterki lub półplasterki. Słodkiego ziemniaka obieram, kroję w niezbyt dużą kostkę, pora kroję na kilkucentymetrowe kawałki.
Wrzucam warzywa do wody i gotuję do miękkości. Można opcjonalnie dodać 2 kulki ziela i liść, u mnie brak.
Na koniec dodaję pomidory z puszki. Nie doprawiam, zupa jest idealna dla maluchów i dla mnie;)
Do ugotowanego ryżu dodaję łyżeczkę masła, mieszam, wrzucam do talerza odpowiednią porcję ryżu i zalewam zupą. Podaję, smacznego:)