Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z kolorowej fasolki szparagowej z marchewką, ziemniaczkami i śmietanką. Pyszną zupę z fasolki szparagowej podawaj udekorowaną koperkiem lub natką pietruszki. To przepis na pyszną, domową i aromatyczną zupę z dużą ilością warzyw i mięsem z kurczaka. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę z fasolki szparagowej.

Zupa z fasolki szparagowej


SKŁADNIKI:

  • 1500 ml bulionu
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 150 g żółtej fasolki szparagowej*
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej*
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora – jasna część
  • 4 małe ziemniaki**
  • 1 mała cebula
  • 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • 2 łyżki śmietanki 12 % lub 18 %
  • sól, pieprz, lubczyk
  • łyżka masła

* Używam mrożonej fasolki szparagowej. W sezonie sięgnij po świeżą fasolkę szparagową.

** Latem dodaj młode ziemniaki.

Do podania: koperek, natka, pieczywo.

PRZYGOTOWANIE:

W garnku roztapiam łyżkę masła. Podsmażam na nim posiekanego na mniejsze kawałki pora (jasną część). Gdy lekko się zeszkli dodaję dwa podudzia z kurczaka (lub jedną ćwiartkę z kurczaka), obraną marchew, pietruszkę i cebulę (bez ziemniaków).

Całość zalewam 1500 ml bulionu, dodaję dwa liście laurowe, trzy kulki ziela angielskiego, większą szczyptę lubczyku, zagotowuję. Po zagotowaniu zdejmuję powstające na powierzchni szumowiny. Zmniejszam moc palnika i gotuję zupę do delikatnej miękkości warzyw. Gdy są al dente dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz mrożone fasolki. Dłuższe fasolki kroję na pół. Całość gotuję na średniej mocy palnika do miękkości warzyw.

Z zupy wyławiam cebulę oraz pietruszkę, a marchewkę kroję w plasterki (albo w kostkę). Mięso z kurczaka oczyszczam ze skóry i kości. Do zupy wkładam ponownie marchew i kawałki mięsa. . Pod koniec wlewam dwie łyżki śmietanki 12% lub 18%. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz suszonym lubczykiem.

Smacznego

Zupa z fasolką szparagową

2 odpowiedzi na “Zupa z fasolki szparagowej”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *