Zupa z kolorowej fasolki szparagowej z marchewką, ziemniaczkami i śmietanką. Pyszną zupę z fasolki szparagowej podawaj udekorowaną koperkiem lub natką pietruszki. To przepis na pyszną, domową i aromatyczną zupę z dużą ilością warzyw i mięsem z kurczaka. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę z fasolki szparagowej.
Zupa z fasolki szparagowej
SKŁADNIKI:
- 1500 ml bulionu
- 2 podudzia z kurczaka
- 150 g żółtej fasolki szparagowej*
- 150 g zielonej fasolki szparagowej*
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora – jasna część
- 4 małe ziemniaki**
- 1 mała cebula
- 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
- 2 łyżki śmietanki 12 % lub 18 %
- sól, pieprz, lubczyk
- łyżka masła
* Używam mrożonej fasolki szparagowej. W sezonie sięgnij po świeżą fasolkę szparagową.
** Latem dodaj młode ziemniaki.
Do podania: koperek, natka, pieczywo.
PRZYGOTOWANIE:
W garnku roztapiam łyżkę masła. Podsmażam na nim posiekanego na mniejsze kawałki pora (jasną część). Gdy lekko się zeszkli dodaję dwa podudzia z kurczaka (lub jedną ćwiartkę z kurczaka), obraną marchew, pietruszkę i cebulę (bez ziemniaków).
Całość zalewam 1500 ml bulionu, dodaję dwa liście laurowe, trzy kulki ziela angielskiego, większą szczyptę lubczyku, zagotowuję. Po zagotowaniu zdejmuję powstające na powierzchni szumowiny. Zmniejszam moc palnika i gotuję zupę do delikatnej miękkości warzyw. Gdy są al dente dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz mrożone fasolki. Dłuższe fasolki kroję na pół. Całość gotuję na średniej mocy palnika do miękkości warzyw.
Z zupy wyławiam cebulę oraz pietruszkę, a marchewkę kroję w plasterki (albo w kostkę). Mięso z kurczaka oczyszczam ze skóry i kości. Do zupy wkładam ponownie marchew i kawałki mięsa. . Pod koniec wlewam dwie łyżki śmietanki 12% lub 18%. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz suszonym lubczykiem.
Smacznego
Zupa z fasolką szparagową
Prosta snaczna zdrowa zupka 😃👌
Dziękuję 😃