Dziś publikuję przepis na kolejny krem, tym razem z białych warzyw i kalafiora. Delikatny w smaku lekko zaostrzony ostrą papryką i świeżo zmielonym pieprzem. To jedno z wielu dań, którymi mogę objadać się cały czas, bez konsekwencji. Zupy krem mają to do siebie, że są warzywne, zdrowe, delikatne, takie dostojne na pierwsze danie.
Oczywiście w zależności od wieku dziecka przyprawiamy mniej lub wcale, zależy to od Was:)
Zupa krem z kalafiora i białych warzyw wykończony przyprawami i śmietanką, zapraszam:)
SKŁADNIKI:
- 1 duży kalafior
- 3 pietruszki
- 3 ziemniaki
- 1 cały seler
- 1 duża cebula
- ząbek czosnku (opcja)
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk, szczypta gałki muszkatołowej i imbiru
- 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
- 1,750 ml wody lub bulionu
- niecała szklanka śmietanki 18%
- łyżeczka oleju lub masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa myję i obieram.
Na tłuszczu podsmażam posiekaną cebulę wraz z czosnkiem.
Warzywa kroję w niezbyt dużą kostkę, kalafiora dzielę na mniejsze kawałki. Wszystkie razem wrzucam do garnka, zalewam wodą lub bulionem, dodaję liście i kulki ziela. Zagotowuję, zmniejszam gaz i dodaję przesmażoną cebulę z czosnkiem wraz z tłuszczem. Gotuję do miękkości.
Wyjmuję z zupy liście laurowe, ziele zostawiam. Miksuję zupę, doprawiam i dodaję śmietankę. Podaję z grzankami, kawałkami przesmażonymi kalafiora i czymś zielonym, np. natką, koprem, kiełkami.
Smacznego:)
Dziękuję za przepis;)))
Jutro gotuje 🙂