Zupa pomidorowa to jedna z lepszych zup podana na naszym stole. Znajdziesz tu przepis na ekspresową pomidorową bez mięsa, na wywarze warzywnym. Tradycyjna zupa na koncentracie pomidorowym, delikatnie zabielona śmietanką. Zupę podaję z krótkim makaronem lub ryżem. Na talerzu dekoruję danie koperkiem lub natką. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę pomidorową bez mięsa.
SKŁADNIKI:
- 3 marchewki – 330 g
- 1 pietruszka – 85 g
- 1/4 selera – 130 g
- 1 mała cebula – 70 g
- 1 por – jasna część
- 1500 ml bulionu
- sól, pieprz, lubczyk
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 80 ml słodkiej śmietanki 12 % lub 18%
- 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
- łyżeczka masła – 8 g
Do podania: makaron krótki, np. nitki, świderki, kolanka, kokardki albo ryż. Dodatkowo posiekane świeże zioła: natka, koperek.
PRZYGOTOWANIE:
Włoszczyznę obieram.
W garnku na łyżeczce masła przesmażam przekrojonego wzdłuż na pół pora.
Gdy por lekko się zeszkli dodaję obrane warzywa (w całości): marchew, seler, pietruszkę, cebulę. Dodaję liście i ziele.
Warzywa smażę minutę, po czym zalewam bulionem – 1500 ml.
Porada. Jeśli chcesz to dobry moment, by dołożyć 4 podudzia z kurczaka lub 1 sporą ćwiartkę z kurczaka.
Zupę gotuję na średnim ogniu do miękkości warzyw (i gotowości mięsa, jeśli zdecydowałeś się dodać).
Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy, chwilę gotuję. Wlewam 80 ml śmietanki 18%. Możesz zastąpić ją śmietanką 12%, 30% lub kwaśną śmietaną pamiętając o jej wcześniejszym zahartowaniu. Zupę doprawiam do smaku solą, pieprzem, szczyptą suszonego lubczyku.
Porada. Jeśli chcesz zupę możesz odcedzić z warzyw przez sito lub wyłowić je łyżką cedzakową. Ja tak zawsze robię. Marchewkę pokrój w talarki i dodaj z powrotem do zupy.
Zupę pomidorową podaję z krótkim makaronem udekorowaną posiekaną natką lub koperkiem.
Smacznego.
Chciała bym zrobić zule ale niemam selera mogła bym zrobić bez? 😅
Tak 🙂
Jak długo należy gotować warzywa?
Na średnim ogniu zajęło mi to około 25 minut..
Pysznie u Pani;)) jak u mamy!
Dziękuję:)
Bardzo dobra zupka p. Aniu;)
Dziękuję 😊
Robię ją kolejny raz. Jest pyszna 🥰
Dziękuję 🙂👍
A można zmiksować warzywa?
Myślę, że tak, tzn. zupa nie powinna być zbyt wodnista. Wyjęłabym tylko pora oraz liść laurowy 😉