Burrata to włoski ser wytwarzany z mozzarelli i śmietanki. Jest miękki, delikatny w smaku z dodatkiem mięciutkiej śmietanki w środku. Burratę podasz z rozmaitymi warzywami i dodatkami w postaci sałat, wędlin stanowiąc kompletny posiłek na śniadanie lub kolację. To także super zdrowa przekąska w ciągu dnia. Poniżej propozycje podania. Zapraszam po inspiracje podania sera burrata.
Burrata
Świetnie smakuje podana z posiekanymi świeżymi lub grillowanymi warzywami:
- awokado,
- pomidorkami koktajlowymi lub pomidorem,
- papryką kolorową,
- grillowaną cukinią lub bakłażanem,
- świeżym ogórkiem,
- oliwkami,
- cebulką, także czerwoną.
Burratę podaję na półmisku delikatnie skropioną oliwą i sokiem z cytryny. Dodaję paprykę, pomidory, cebulkę, oliwki. Warzywa marynowane i suszone pomidory z zalewy też pasują.
Do tego grzanki lub świeże pieczywo, np. bagietka, kajzerki. Danie wzbogacisz smarując pieczywo ulubioną pastą na kanapki, z tuńczyka, jajeczną, pesto bądź tapenadą, która w wyrazisty sposób zaostrzy smak sera. Burratę polej delikatnie oliwą lub oliwą czosnkową, sokiem z cytryny, pomarańczy.. Dodatkiem witamin będą sałaty – rukola, bazylia, mięta, kolendra, sałata rzymska, ulubiony mix sałat.
Oprócz śniadania burratę podasz jako przystawkę. Wystarczy na półmisku posiekać pomidory z cebulką i czosnkiem, skropić oliwą. Ułożyć pokrojoną w kostkę lub plastry burratę, polać sokiem z cytryny, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. To prosta i niezwykle pyszna przekąska na imprezę.
To świetny składnik sałatek, zapiekanek, grzanek, pizzy. Może stanowić idealny dodatek do deski serów i wędlin.
Podasz ją także jako dodatek do sałaty z owocami. Dzięki swojemu posmakowi pasuje do takich owoców jak truskawki, maliny, winogrona, borówki, jagody..
Tak delikatny w smaku ser podasz także z orzechami włoskimi, nerkowcami oraz szynką dojrzewającą. Danie warto polać oliwą i skropić sokiem z cytryny, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego.
Zasmakuj Kuchni
Pysznie i zdrowo:) lubię takie smaki i połączenia dodatków, na bogato i kolorowo 👏👏
Dziękuję za ten wpis;)) miałam i co tu robic:) Już wiem. Podam z grillowaną cukinią i pomidorkami koktajlowymi i grzankami.
Dziękuję!
🙂👌