Jedna z moich ulubionych zup, zarówno z dzieciństwa, jak obecnie. Wersji jest wiele począwszy od doboru mięsa czy proporcji warzyw, po pomidory, te świeże, z puszki, koncentrat czy passatę, inaczej pulpą. Pomidorowa świetnie smakuje także na samej włoszczyźnie.
W sezonie gdy pomidory pięknie pachną, są słodkie i smakują obłędnie, przygotowuję pomidorową ze świeżych przetartych pomidorów. Wspaniale smakuje z dodatkiem makaronu lub ryżu i listkiem bazylii lub posiekanej natki czy koperku.
Dziś u mnie zupa pomidorowa na bazie kurczaka, warzyw i passaty. Wspaniała, tradycyjna, klasyczna i smaczna. Podaję ją dziś z makaronem, jutro wybór padnie z pewnością na ryż. Zupę można zaprawić śmietaną lub jogurtem.
SKŁADNIKI:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 1 cebula
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- ½ selera
- 690 g passaty pomidorowej
- łyżka cukru pudru
- sól, pieprz, lubczyk, vegeta natur, 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe
- opcja: śmietana 18%
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myję, układam w garnku. Warzywa obieram, dodaję do mięsa, zalewam wodą lekko ponad stan mięsa i warzyw. Dodaję ziele, liście, przyprawy. Doprowadzam do wrzenia, zdejmuję szumowiny. Przykręcam gaz i gotuje zupę na lekkim ogniu ok. 1 godziny. Po tym czasie dodaję passatę, doprawiam do smaku, gotuję wolno jeszcze ze 20 minut. Zupę można zaprawić śmietaną.
Smacznego 😉