Bakłażany faszerowane mięsem i serem

Dziś u mnie na obiad bakłażany faszerowane mięsem mielonym i serem. Wszystko w ziołach i pomidorach. Wspaniałe i syte danie, które kilka razy w roku pojawia się w naszym menu. Aromatyczne i zdrowe bakłażany wypełnione mięsno-serowym farszem, to nie może nie smakować!

Po bakłażany chętnie sięga kuchnia bałkańska, gdzie bardzo często zapieka się je z nadzieniem na bazie mięsa, warzyw i ryżu. Dziś u mnie podobne danie, lecz bez ryżu, za to dużo mięsa, pomidorów i sera. Obłędny obiad na weekend!

Zapraszam na bakłażany faszerowane, takie kształtne, zgrabne i wypełnione pysznym aromatycznym farszem. Podaję je z sałatką batawską lub masłową z jogurtem na słodko z cukrem pudrem i sosem pomidorowym, zazwyczaj ostrym.

Bakłażany faszerowane mięsem mielonym, sosem z pomidorami, pieczarkami i serem. Jedne z moich ulubionych dań kuchni bałkańskiej. Podaję je z sałatą i sosem pomidorowym. Danie smakuje obłędnie! Nikt nie jest głodny

Dziś serwuję kuchnię grecką 🙂 Smacznego 🙂

Składniki:

  • 4 średniej wielkości bakłażany
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 300 g mięsa mielonego wołowego, wieprzowo-wołowego lub z indyka
  • 300 g pomidorów pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 duże pieczarki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g startego sera
  • 50 g masła + do trochę posypania gotowych bakłażanów
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, słodka papryka, oregano, lubczyk

Przygotowanie:

  • Z bakłażanów odetnij szypułki. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej z każdej strony, na średnim ogniu bakłażany, aż będą brązowe. Odłóż je do ostygnięcia.
  • Na tej samej patelni podsmaż cebulę i posiekany czosnek, dodaj starte na tarce umyte pieczarki. Smaż chwilę następnie dodaj mięso mielone i smaż aż zbrązowieje.
  • Bakłażany przetnij wzdłuż na pół, przy pomocy łyżeczki wydrąż miąższ. Pokrój go w kosteczkę i wraz z pomidorami i koncentratem pomidorowym dodaj do mięsa na patelni. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut. Dopraw do smaku. Zdejmij z ognia, dodaj natkę pietruszki, tartą bułkę oraz połowę sera, wymieszaj.
  • W rondelku przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj mleko i zagotuj, energicznie mieszając. Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
  • Następnie wbij do sosu jajko, dodaj resztę sera  dobrze wymieszaj.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj go oliwą. Ułóż na nim połówki bakłażanów, każdą wypełnij nadzieniem i polej grubą warstwą sosu, posyp tartym serem.
  • Wstaw na 30 minut do piekarnika na średnią półkę grzaniem góra plus dół na 200 C – bez termoobiegu.

Podaję od razu gorące i chrupiące 🙂 Posypuję dodatkowo natką.

Przepis: Kuchnia bałkańska, gazetka Biedronki, nr 5/2017, str. 16.

 

Jedna odpowiedź do “Bakłażany faszerowane mięsem i serem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *