Dziś u mnie na obiad bakłażany faszerowane mięsem mielonym i serem. Wszystko w ziołach i pomidorach. Wspaniałe i syte danie, które kilka razy w roku pojawia się w naszym menu. Aromatyczne i zdrowe bakłażany wypełnione mięsno-serowym farszem, to nie może nie smakować!
Po bakłażany chętnie sięga kuchnia bałkańska, gdzie bardzo często zapieka się je z nadzieniem na bazie mięsa, warzyw i ryżu. Dziś u mnie podobne danie, lecz bez ryżu, za to dużo mięsa, pomidorów i sera. Obłędny obiad na weekend!
Zapraszam na bakłażany faszerowane, takie kształtne, zgrabne i wypełnione pysznym aromatycznym farszem. Podaję je z sałatką batawską lub masłową z jogurtem na słodko z cukrem pudrem i sosem pomidorowym, zazwyczaj ostrym.
Dziś serwuję kuchnię grecką 🙂 Smacznego 🙂
Składniki:
- 4 średniej wielkości bakłażany
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 posiekana cebula
- 300 g mięsa mielonego wołowego, wieprzowo-wołowego lub z indyka
- 300 g pomidorów pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 duże pieczarki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 100 g startego sera
- 50 g masła + do trochę posypania gotowych bakłażanów
- 50 g mąki
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- sól, pieprz, słodka papryka, oregano, lubczyk
Przygotowanie:
- Z bakłażanów odetnij szypułki. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej z każdej strony, na średnim ogniu bakłażany, aż będą brązowe. Odłóż je do ostygnięcia.
- Na tej samej patelni podsmaż cebulę i posiekany czosnek, dodaj starte na tarce umyte pieczarki. Smaż chwilę następnie dodaj mięso mielone i smaż aż zbrązowieje.
- Bakłażany przetnij wzdłuż na pół, przy pomocy łyżeczki wydrąż miąższ. Pokrój go w kosteczkę i wraz z pomidorami i koncentratem pomidorowym dodaj do mięsa na patelni. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut. Dopraw do smaku. Zdejmij z ognia, dodaj natkę pietruszki, tartą bułkę oraz połowę sera, wymieszaj.
- W rondelku przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj mleko i zagotuj, energicznie mieszając. Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
- Następnie wbij do sosu jajko, dodaj resztę sera dobrze wymieszaj.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj go oliwą. Ułóż na nim połówki bakłażanów, każdą wypełnij nadzieniem i polej grubą warstwą sosu, posyp tartym serem.
- Wstaw na 30 minut do piekarnika na średnią półkę grzaniem góra plus dół na 200 C – bez termoobiegu.
Podaję od razu gorące i chrupiące 🙂 Posypuję dodatkowo natką.
Przepis: Kuchnia bałkańska, gazetka Biedronki, nr 5/2017, str. 16.
Muszę wypróbować!😊