Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa to obok zupy ogórkowej wyrazista w smaku i niezwykle pyszna domowa zupa. Zupa szczawiowa na włoszczyźnie i kurczaku podana klasycznie z jajkiem ugotowanym na twardo to propozycja na pierwsze danie. Kwaśna i pyszna zupa szczawiowa, którą przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Możesz ją przygotować ze świeżego szczawiu lub szczawiu konserwowego ze słoiczka. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybką i smaczną zupę szczawiową.

Zupa szczawiowa


SKŁADNIKI:

  • łyżeczka masła
  • słoik szczawiu siekanego – 350 g
  • 6 łyżek śmietanki 30 %
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 1 por – jasna część
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 4 ziemniaki
  • 2 l bulionu
  • 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

Do podania: jajka ugotowane na twardo, natka, rzeżucha

PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę obieram.

W garnku o pojemności trzech litrów rozgrzewam łyżeczkę masła uważając, by się nie przypaliło. Wkładam umyte mięso i obraną włoszczyznę wraz z porem (oprócz ziemniaków). Smażę chwilę, po czym wlewam bulion, dodaję liść laurowy i trzy kulki ziela angielskiego. Zupę gotuję na niewielkiej mocy palnika aż warzywa lekko zmiękną.

Ziemniaki obieram i kroję w kostkę.

Gdy włoszczyzna delikatnie zmięknie wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki.

Zupę gotuję na niewielkiej mocy palnika aż ziemniaki zmiękną. Po tym czasie wlewam szczaw ze słoika oraz 6 łyżek śmietanki 30 %, przyprawiam do smaku. Zupę gotuję jeszcze pięć minut. Po tym czasie wyłączam palnik.

Porada. Śmietankę 30 % możesz zastąpić inną słodką śmietanką (12 %, 18%) lub kwaśną śmietaną, pamiętając by uprzednio zahartować ją w szklance gorącej zupy i powoli wlać do zupy ciągle mieszając.

Z zupy wyławiam pietruszkę, marchewkę, selera oraz kawałek miękkiego pora. Marchew kroję wzdłuż na pół i siekam w pół talarki. Możesz ją także pokroić w kostkę. Marchew dodaję do zupy.

Możesz także wyjąć mięso z kurczaka, pozbawić je kości, chrząstek oraz skóry, posiekać na kawałki i dodać do ugotowanej zupy.

Zupę szczawiową tradycyjnie podaję z jajkami ugotowanych na twardo, posypuję świeżo skrojoną natką lub rzeżuchą.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Zupa szczawiowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *