Ta zupa zdecydowanie nadaje się na całkowity obiad, jest treściwa, mocno warzywna, z dużą ilością dyni i przypraw. Na zupę wybieram dynię Hokkaido, jest słodka, soczysta i co ważne, nie trzeba jej obierać. To duży plus, wygoda, jest szybciej. Zupa z dynią i warzywami jest sycąca, taka w sam raz na kilka dni do odgrzania, nawet do pracy. Przepis jest na pokaźny garnek, starcza na parę obiadów, w zależności od liczebności rodziny. To świetna propozycja na treściwą zupę dla gości.
Zupa z dynią i warzywami
SKŁADNIKI:
- 1 dynia Hokkaido, u mnie waga 1450 g
- 600 g ziemniaków (około 5 sztuk średnich)
- 3 cebule
- 4 marchwie
- 2 pietruszki
- 1 ćwiartka selera
- 2,5-3 l aromatycznego bulionu lub rosołu
- świeżo zmielony pieprz, lubczyk, ostra i słodka papryka – do smaku
- większa szczypta imbiru
- 1 goździk, 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
- 3 łyżki oleju + 1 łyżka masła
- opcja: na koniec można wlać puszkę mleczka kokosowego lub 3 łyżki śmietanki
PRZYGOTOWANIE:
Włoszczyznę (marchew, seler, pietruszkę) wraz z umytą dynią ścieram na tarce o dużych oczkach. Tu się chwilę zejdzie:)
W dużym garnku, na 3 łyżkach oleju i jednej łyżce masła podsmażam obraną i drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodaję obrane i starte na tarce warzywa (marchew, selera i pietruszkę), bez dyni. Mieszam często smażąc tak kilka minut. Dodaję startą dynię, wlewam bulion, dodaję ziele, liście, goździka. Gotuję ok. 15 minut.
Ziemniaki obieram i siekam w drobną kostkę. Dodaję do zupy. Gotuję do miękkości ziemniaków, przyprawiam do smaku. Podaję z natką. Na talerzu można posypać zupę także tartym parmezanem.
Smacznego.
Zainspirowana przepisem: OlgaSmile.com.
alez pysznie wygląda ta zupa
Dziękuję 😊 miłego dnia 😘
Kusząco od rana ;)) smacznie:*
Dziękuję bardzo 😉
Pięknie wygląda. Musi być pyszna:)
W weekend zniknęła szybko. Przepyszna! Dałam miej wody.
Pozdrawiam