Bakłażan duszony z papryką, cukinią i cebulą to danie, które przygotujesz zaledwie w kilka chwil. Warzywa duszone z ziołami są bardzo aromatyczne. To apetyczny obiad wege, który podasz z pieczywem na parę sposobów: świeża bagietka, ciabatta, chlebek, bułeczki oliwkowe, grzanki maślane bądź czosnkowe, tosty, focaccia.. Danie w stylu ratatouille czy warzywnego leczo często gości na moim stole. Podawaj je z parmezanem lub tartym serem żółtym i świeżo skrojonymi ziołami: natką, kolendrą, bazylią, koperkiem.. Do domowych, pysznych warzyw duszonych z powodzeniem dodasz oliwki, pieczarki, suszone pomidory, kapary.., a zamiast cebuli – pora. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na bakłażana duszonego z warzywami. Danie jest wyśmienite jako samodzielny posiłek lub dodatek do pieczonych lub duszonych mięs, szczególnie drobiu.
Bakłażan duszony z warzywami
SKŁADNIKI:
- 4 łyżki oliwy
- 2 bakłażany
- 2 cukinie
- 1 żółta papryka
- 2 czerwone papryki
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- ½ szklanki bulionu
- 2 pomidory
- 1 papryczka chili
- oregano, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, majeranek
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie warzywa dokładnie myję, czosnek i cebule obieram. Ostrą papryczkę siekam w drobną kostkę.
Bakłażany kroję w plastry, układam na desce, blacie lub talerzu i solę obficie. Odstawiam na 10 minut, by bakłażany „spociły” się (puściły sok), po tym czasie opłukuję je zimną wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Wszystko po to, by pozbyć się goryczki.
Papryki, pomidory i cukinie kroję w kostkę średniej wielkości. Dwa sporej wielkości pomidory możesz zastąpić 500 g pomidorkami koktajlowymi.
W szerokim i większym garnku rozgrzewam oliwę. Możesz zastąpić ją olejem rzepakowym, kokosowym, a nawet masłem klarowanym, które dodatkowo nada aromatu warzywom.
Do rozgrzanego tłuszczu wrzucam posiekaną w piórka cebulę. Smażę ją przez 8 minut do zeszklenia, dorzucam posiekany drobno czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) oraz papryczkę chili. Cebulę z czosnkiem smażę jeszcze przez kilka minut. Lekko solę i pieprzę, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Pieprz czarny możesz zastąpić kolorowym, a nawet pieprzem cytrynowym.
Po kilku minutach duszenia dodaję paprykę oraz cukinię. Warzywa duszę 10 minut.
Osuszonego bakłażana kroję w kostkę i dorzucam z pomidorami do duszonych warzyw w garnku. Przyprawiam solą, pieprzem oraz ziołami, wlewam połowę szklanki aromatycznego bulionu lub rosołu.
Warzywa duszę jeszcze kilka minut, często mieszając. Ważne, by warzywa zachowały swoją jędrność – szczególnie te twardsze: papryka i bakłażan.
Warzywa duszone podaję z serem tartym (parmezan, grana padano, bursztyn, żółty..) i świeżymi, posiekanymi ziołami.
Mój warzywny gulasz podasz także jako dodatek do pieczonych lub duszonych mięs, szczególnie delikatnego drobiu.
Smacznego.