Zupa na włoszczyźnie, z pomidorami, czerwoną soczewicą, ziemniakami i kawałkami piersi kurczaka. Syta, rozgrzewająca, taka domowa i smaczna. Doprawiona imbirem i przyprawą curry smakuje obłędnie. Nic dodać nic ująć! Jeśli chcecie dodajcie do niej posiekaną i przesmażoną razem z mięsem papryczkę chili, ja jednak – ze względu na to, że jest to zupa także dla mojej Córci – zrezygnowałam z niej. Zupę podaję z koperkiem. Smacznego! 😉
SKŁADNIKI:
- 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
- szczypta mielonego imbiru i przyprawy curry
- 1,250 ml bulionu lub wody
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 3 marchewki
- 1 duża pietruszka
- ćwiartka selera
- 3 średnie ziemniaki
- 1 mały pęczek natki
- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 kawałek pora (jasna część)
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- łyżeczka cukru pudru, sól, pieprz, lubczyk, słodka mielona papryka – do smaku
- opcja: większa szczypta vegety natur
- 2 łyżki oleju rzepakowego, ew. łyżka masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE:
Pierś kurczaka umyj, osusz, wytnij błony i pokrój w drobną kostkę. Przesmaż na 2 łyżkach oleju na jasny kolor, kilka minut, mieszaj, by mięso równomiernie się usmażyło. Dopraw lekko pieprzem, lubczykiem i solą. Gdy mięso będzie gotowe odstaw patelnię na bok.
Włoszczyznę i ziemniaki obierz. Włoszczyznę wrzuć do garnka razem z pęczkiem natki, zielem angielskim i liśćmi laurowymi, zalej bulionem lub wodą, zagotuj.
Po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj ok. 12 minut, dodaj pokrojone w kosteczkę ziemniaki i soczewicę. Gotuj pod lekkim przykryciem do miękkości warzyw. Na końcu wlej pomidory z puszki, dodaj kurczaka, przypraw do smaku.
Moja rada: Jeśli zupa wydaje się Wam zbyt gęsta, dodajcie więcej wody lub bulionu. Możecie też dodać łyżkę śmietany.
Pyszna gotuję któryś już raz na pierwsze danie