Ajwar, pasta z papryki i bakłażanów

Pyszna domowa pasta warzywna z pieczonych papryk i bakłażanów. Aromatyczna, wręcz kremowa, smakuje najlepiej:) Do pieczywa, makaronów wszelakich, ryżu, kasz. Ajwar dodaję także do sosu pomidorowego, smaruję nimi pizzę czy kanapkę z wędliną. Do zapiekanek i przekąsek chlebowych jak znalazł! Smacznego:)

Składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej
  • 3 bakłażany
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 6 łyżek octu winnego
  • 2,5 łyżki miodu
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • pół chilli

Wykonanie:

Bakłażany i paprykę umyj, odetnij szypułki. Piekarnik nagrzej do 180° (bez termoobiegu, grzanie góra-dół na środkowej półce) i piecz warzywa około 40 minut. Po tym czasie zdejmij z nich skórkę, oczyść z pestek. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i duś na oliwie na wolnym ogniu przez pół godziny. Po to, by odparował z nich sok. Masę przełóż do miski i zmiksuj na gładką masę, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, miód, ocet winny i przyprawy do smaku. Gotowe! 🙂 Jeśli lubisz bardziej pikantne dodaj więcej ostrych przypraw.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *