Wspaniałe, smaczne domowe i kształtne bochenki – pyszne! Lekko ciepłe smarujemy masłem i delektujemy się ich smakiem i porankiem 😉
Jest to przepis na dwa bochenki wielkości keksówki.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 6 dag świeżych drożdży
- płaska łyżeczka drobnego cukru
- ok. 3,5 szklanek przegotowanej letniej wody
- szklanka pestek dyni
- spora garść drobno pokrojonych suszonych pomidorów z zalewy
- 1 małe jajko
- 1,5 łyżeczki drobnej soli
- do wysmarowania keksówek:
- masło
- bułka tarta
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w cukrze i szklance letniej przegotowanej wodzie.
Mąkę przesiej do naczynia, dodaj sól, ziarna dyni uprażone wcześniej na patelni oraz suszone pomidory, połącz ze sobą składniki.
Dolej ok. 3 szklanki przegotowanej wody, wyrób ciasto.
Blachy posmaruj masłem, posyp bułką i wlej po równo ciasto. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp resztą pestek dyni. Odstaw na godzinę.
Po tym czasie piecz w temp. 180 C ok. 60 min.
Po upieczeniu wystudź. Po tym czasie możesz swobodnie wyjąć chlebki z foremki i cieszyć się ich smakiem;)