Bochenek z suszonymi pomidorami i prażoną dynią

Wspaniałe, smaczne domowe i kształtne bochenki – pyszne! Lekko ciepłe smarujemy masłem i delektujemy się ich smakiem i porankiem 😉

Jest to przepis na dwa bochenki wielkości keksówki.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 dag świeżych drożdży
  • płaska łyżeczka drobnego cukru
  • ok. 3,5 szklanek przegotowanej letniej wody
  • szklanka pestek dyni
  • spora garść drobno pokrojonych suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 małe jajko
  • 1,5 łyżeczki drobnej soli
  • do wysmarowania keksówek:
  • masło
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w cukrze i szklance letniej przegotowanej wodzie.

Mąkę przesiej do naczynia, dodaj sól, ziarna dyni uprażone wcześniej na patelni oraz suszone pomidory, połącz ze sobą składniki.
Dolej ok. 3 szklanki przegotowanej wody, wyrób ciasto.

Blachy posmaruj masłem, posyp bułką i wlej po równo ciasto. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp resztą pestek dyni. Odstaw na godzinę.

Po tym czasie piecz w temp. 180 C ok. 60 min.

Po upieczeniu wystudź. Po tym czasie możesz swobodnie wyjąć chlebki z foremki i cieszyć się ich smakiem;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *