Babka cytrynowa

Prosta w przygotowaniu babka wielkanocna cytrynowa. Puszysta, niezbyt słodka, bez miksera. Babka jogurtowa z tartą skórką cytrynową polana lukrem to super propozycja na wielkanocny wypiek. Możesz udekorować ją lukrem klasycznym lub cytrynowym dodatkowo oprószając tartą skórką cytrynową lub pomarańczową. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domową babkę cytrynową.


Babka cytrynowa


SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 310 g mąki pszennej – 2 i 1/3 szklanki
  • 150 g cukru – nieco ponad ¾ szklanki)
  • 250 g jogurtu naturalnego – 1 szklanka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 140 ml oleju – ¾ szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do dekoracji: lukier, lukier cytrynowy, tarta skórka cytrynowa lub pomarańczowa, cukier puder.


Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis jest na formę do babki o średnicy 24 cm i wysokości 10 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Wymieszaj mokre składniki.


Na początku wymieszaj wszystkie mokre składniki.

Zatem do dużej miski wlej szklankę jogurtu naturalnego, wbij trzy całe jajka, wlej 140 ml oleju oraz sok z połowy cytryny. Całość krótko zamieszaj do połączenia.

Cytrynę umyj, sparz wrzątkiem i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Potrzebujesz skórki z całej cytryny.

Otartą skórkę z cytryny dodaj do mokrych składników, delikatnie wymieszaj.


Krok 2. Nagrzej piekarnik.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.


Krok 3. Wymieszaj suche składniki.

Do oddzielnej miski przesiej 310 g mąki pszennej (2 i 1/3 szklanki o pojemności 250 ml). Dodaj 150 g cukru (białego, drobnego lub brązowego) oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia.


Krok 4. Połącz składniki na ciasto.

Połącz składniki mokre z suchymi. Delikatnie zamieszaj, tylko do połączenia składników.


Krok 5. Przygotuj formę.

Formę na babkę z kominem wysmaruj masłem. Możesz dodatkowo oprószyć bułką tartą, jednak nie ma takiej potrzeby.

Ciasto wlej do formy, wyrównaj.


Krok 6. Upiecz babkę.

Formę z ciastem wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz przez 60 minut lud do tzw. suchego patyczka.


Krok 7. Wystudź i udekoruj ciasto.

Upieczoną babkę wystudź na kratce. Udekoruj lukrem i skórką otartą z cytryny/pomarańczy. Babkę cytrynową można posypać także cukrem pudrem.

Smacznego

Babka cytrynowa

4 odpowiedzi na “Babka cytrynowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *