Sycący, kaloryczny, pełen słodkości pucharek, mega dobry – polecam dziś na deser, którym możemy rozpocząć leniwy i słodki weekend. To ekspresowa wersja banoffee pie, czyli deseru wg słynnego przepisu wymyślonego na początku lat siedemdziesiątych w Anglii. Banoffee, czyli banan i toffi, do tego serek mascarpone i kruche herbatniki. Dziś moje toffi to masa krówkowa z advocatem Helio – bomba pyszności! 😉
Deser przygotowuję także bez serka mascarpone, a całość dekoruję suszoną żurawiną (lub innymi bakaliami), posypuję kakao. Można udekorować świeżymi owocami, np. talarkami bananów, truskawkami, malinami, borówkami.
Dla prawdziwych łasuchów słodkie łakomstwo się kłania – dziś deser z masą krówkową o smaku advocata polskiej firmy HELIO.
SKŁADNIKI:
- 150 g kruchych herbatników Digestive, opcjonalnie zwykłe
- 250 g serka mascarpone
- 4 banany
- 400 g masy karmelowej, zamiennie użyłam masy krówkowej o smaku advocata Helio
PRZYGOTOWANIE:
Ciasteczka pokrusz drobno, np. wałkiem, widelcem.
Banany obierz, rozgnieć widelcem na papkę, wymieszaj z serkiem mascarpone. Możesz zostawić kilka talarków do dekoracji, ja użyłam suszonej żurawiny i posypałam kakao.
Masę krówkową Helio zamieszaj, bo czasem bywa zbyt gęsta.
Przygotuj 6-8 szklanek lub szklanych miseczek, pucharków, ułóż na dnie połowę pokruszonych herbatników.
W każdej porcji umieść też dużą łyżkę masy krówkowej o smaku advocata Helio, przykryj warstwą herbatników.
Na wierzch połóż warstwę serka mascarpone wymieszanego z bananami. Udekoruj dowolnie, smacznego 😉
Do przepisu wykorzystałam masę krówkową o smaku advocata HELIO z serii Helio masy do ciast
Słowem producenta:
„Z pomocą masy krówkowej HELIO o smaku advocata w parę chwil wyczarujesz pyszne desery, torty, ciasta i ciasteczka. Niepowtarzalny smak advocata zachęca do kulinarnych eksperymentów i poszukiwania nowych połączeń smakowych. Masą advocatową możemy zastąpić klasyczny kajmak w mazurkach, dodać do sernika lub innego ciasta i w ten sposób stworzyć zaskakujące oblicze tradycyjnych wypieków. Masa o smaku advocata doskonale nadaje się do przekładania ciast, wafli, gofrów i naleśników oraz przygotowywania pucharów lodowych i deserów. Może również posłużyć do dekoracji domowych babeczek. Dzięki aksamitnej konsystencji masa łatwo się rozsmarowuje na powierzchni każdego ciasta, ale z powodzeniem można nałożyć ją także do rękawa cukierniczego i stworzyć efektowne wzory. W połączeniu z miękkim masłem sprawdzi się także jako krem do tortów, a ze zmrożonej masy można stworzyć pyszne wiórki do deserów i lodów”.
Przepis: książka A. Starmach „Pyszne 25”