Karkówka w sosie winno-żurawinowym z morelami to jeden z ostatnich moich wymysłów kulinarnych. Pyszna, soczysta i delikatna karkówka podana z aromatycznym sosem na bazie octu winnego i żurawiny z suszonymi morelami. Podaję ją z puree ziemniaczanym i surówką lub sałatą z jogurtem. Wspaniałe danie, które polecam nie tylko w weekendy 😉
SKŁADNIKI:
- 1 kg karkówki
- olej
- sól, pieprz
- 6 łyżek żurawiny
- 5 łyżki octu winnego
- 6 suszonych moreli pokrojonych w pół
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem, polewamy olejem, zostawiamy na około 12 h w lodówce (jak nie macie czasu wystarczy 8 h).
Po tym czasie pieczemy karkówkę owiniętą w folię aluminiową około pół godziny, następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 20-25 minut.
Po tym czasie schładzamy, kroimy w około 2 cm plastry. Na patelni rozgrzewamy ocet winny, dodajemy żurawinę i morele, chwilę smażymy na większym ogniu. Gdy część octu odparuje dodajemy plastry karkówki i smażymy/dusimy około 6 minut.
Smacznego! 🙂