Cantucci

Cantucci to charakterystyczne twarde ciasteczka z dodatkiem posiekanych migdałów. Wywodzą się z Toskanii. To smaczne i chrupkie włoskie ciastka, które przed zjedzeniem zanurzysz w kawie, herbacie lub winie. Przygotowanie samego ciasta jest szybkie i łatwe. Cechą charakterystyczną cantucci jest pieczenie, bowiem ciasteczka pieczesz dwa razy. Dzięki podwójnemu pieczeniu ciastka są bardzo kruche i chrupiące. Pieczemy je początkowo w formie rulonów, później pokrojone w plastry. Ciasteczka mają cytrynowy lub pomarańczowy aromat, najczęściej dzięki dodaniu skórki otartej z cytryny lub pomarańczy. Tradycyjne cantucci jest z dodatkiem grubo posiekanych migdałów, jednak powstało wiele wersji z rozmaitymi orzechami. Cantucci z mojego przepisu są z dodatkiem posiekanych orzechów brazylijskich i nerkowców. Dla urozmaicenia możesz dodać także posiekane orzechy laskowe. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowe cantucci.

Cantucci


Jeśli lubisz domowe ciasteczka, wypróbuj mój przepis na kolorowe, maślane ciasteczka w piegi, za którymi szaleją dzieci 🙂

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki maki pszennej
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 15 orzechów brazylijskich
  • garść posiekanych migdałów, orzechów laskowych bądź nerkowców

Cantucci tradycyjnie przygotowuje się z dodatkiem migdałów. Sprawdź jak blanszować migdały, czyli pozbyć się ciemnej skórki.

Blanszowanie migdałów

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wbij dwa całe jajka, wsyp ¾ szklanki drobnego cukru.

Jajka z cukrem ubij na gęstą pianę, wsyp szczyptę soli oraz dwie łyżki dowolnego, płynnego miodu. Całość wymieszaj.

Dodaj przesiane sypkie składniki, czyli 2,5 szklanki mąki pszennej oraz płaską łyżeczkę sody. Składniki delikatnie wymieszaj do połączenia.

Na koniec dodaj do ciasta posiekane orzechy, migdały oraz otartą skórkę z jednej wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny. Składniki szybko wymieszaj ręką, utwórz kulę.

Ciasto podziel na cztery podobnej wielkości części w formie wałków. Ruloniki z ciasta podsyp mąką, by ciasto nie kleiło się do rąk. Po ułożeniu ich na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie je spłaszcz.

Wałeczki z ciasta wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Ustaw program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Po 20 minutach pieczenia od razu wyjmij ruloniki ciasta z piekarnika. Odłóż je do lekkiego przestudzenia.

Delikatnie ciepłe ruloniki pokrój w lekko skośne plasterki o grubości ok. 1,5 cm.

Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Tak przygotowane ciasteczka piecz łącznie 10 minut: po 5 minut z każdej strony. Oznacza to, że po pięciu minutach pieczenia konieczne jest przewrócenie ciasteczek na drugą stronę.

Chrupiące cantucci smakuje zazwyczaj zanurzone w kawie, aromatycznej herbacie bądź winie.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

4 odpowiedzi na “Cantucci”

  1. Bardzo fajny, przystępny przepis. Myślę, że można też użyć mąki pełnoziarnistej? Pozdrawiam i życzę samych sukcesów w tworzeniu tak fajnych przepisów 😊

    1. Grażyna – dziękuję Ci bardzo 😘🙋‍♀️
      Nie próbowałam z inną mąką, ale myślę że też będzie ok.
      Pozdrawiam ciepło, smacznego 😊

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *