Proste w przygotowaniu puree (mus) z dyni, które wykorzystasz do słodkich wypieków, np. serników, ciast, muffinek, a także do zup lub innych potraw. Kremowe puree z dyni możesz przygotować na dwa sposoby: ugotować lub upiec. Jeśli okaże się, że puree jest zbyt wodniste, odciśnij je na sitku bądź przez gazę, jeśli za suche – dodaj odrobinę wody. Zapraszam po szybką i prostą poradę jak przygotować puree/mus z dyni.
Puree z dyni
SKŁADNIKI:
- dynia
PRZYGOTOWANIE:
Do przygotowania puree z dyni wybieram dynię piżmową lub hokkaido (tej ostatniej nie trzeba obierać).
Dynię myję, lekko osuszam, przekrawam wzdłuż na pół. Łyżką wydobywam miąższ wraz z pestkami.
Porada. Pestki możesz wyczyścić i ususzyć.
Połówki dyni kroję w poprzeczne talarki równej grubości. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
Porada. Dynię możesz przekroić także na cztery części, ułożyć skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec jak dalej opisano w przepisie.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Blachę z kawałkami dyni wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz 30 minut. Sprawdzaj miękkość dyni już po 25 minutach.
Miękką i upieczoną dynię wyjmij od razu z piekarnika, wystudź, zdejmij skórkę.
Kawałki miękkiej dyni ułóż w misce i zmiksuj na gładki mus za pomocą blendera.
Puree z dyni możesz przechowywać w lodówce do 3 dni. Zamknij je w szczelnie zamkniętym słoiku. Możesz je także poporcjować w woreczkach i zamrozić.
Smacznego
Zasmakuj Kuchni