Moja propozycja na carpaccio z pieczonych, aromatycznych buraków położonych na rukoli i roszponki z dodatkiem koziego sera, parmezanu, jajka i sosu na bazie dżemu pomarańczowego. Carpaccio przygotowuje się tradycyjnie z surowego mięsa – wołowiny, także cielęciny czy łososia. Ostatnimi czasy powstaje wiele wersji wege, typowo warzywnych z dodatkiem zieleniny i serów wszelakich. Dziś zaprezentuję Wam ciekawe carpaccio z buraka, kolorowe i smaczne. Idealne drugie śniadanie.
SKŁADNIKI:
- 2 duże buraki
- opakowanie świeżego mixu rukola + roszponka (ewentualnie sama rukola)
- 2 łyżki koziego sera śmietankowego
- łyżka tartego parmezanu startego na większych oczkach
- 1 jajko ugotowane na twardo i starte na małych oczkach
- sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 6 łyżeczek dżemu pomarańczowego niskosłodzonego
- sól, świeżo zmielony pieprz
do pieczenia:
- oliwa z oliwek
- świeżo zmielony pieprz, słodka papryka, majeranek
- folia aluminiowa
PRZYGOTOWANIE:
- Buraki myjemy, osuszamy (nie obieramy), polewamy oliwą, posypujemy pieprzem, majerankiem i słodka papryką, dobrze obtaczamy w przyprawach, zawijamy w folię i pieczemy na środkowej półce w piekarniku bez termoobiegu grzanie góra-dół w temp. 180C przez 2 godziny.
- Po tym czasie studzimy buraki, obieramy, kroimy w cienkie plastry.
- W misce mieszamy trzepaczką sos: oliwę wraz z dżemem, przyprawiamy lekko pieprzem i solą. Na talerzu układamy mix rukoli + roszponki, fantazyjnie plastry buraków :), polewamy sosem, posypujemy serem kozim, parmezanem, jajkiem. Można ewentualnie jeszcze na wierzch dodać świeżo zmielonego pieprzu. Smacznego 🙂