CARPACCIO Z BURAKÓW I KOZIEGO SERA

Moja propozycja na carpaccio z pieczonych, aromatycznych buraków położonych na rukoli i roszponki z dodatkiem koziego sera, parmezanu, jajka i  sosu na bazie dżemu pomarańczowego. Carpaccio przygotowuje się tradycyjnie z surowego mięsa – wołowiny, także cielęciny czy łososia. Ostatnimi czasy powstaje wiele wersji wege, typowo warzywnych z dodatkiem zieleniny i serów wszelakich. Dziś zaprezentuję Wam ciekawe carpaccio z buraka, kolorowe i smaczne. Idealne drugie śniadanie.

SKŁADNIKI:

  • 2 duże buraki
  • opakowanie świeżego mixu rukola + roszponka (ewentualnie sama rukola)
  • 2 łyżki koziego sera śmietankowego
  • łyżka tartego parmezanu startego na większych oczkach
  • 1 jajko ugotowane na twardo i starte na małych oczkach
  • sos:
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 łyżeczek dżemu pomarańczowego niskosłodzonego
  • sól, świeżo zmielony pieprz

do pieczenia:

  • oliwa z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz, słodka papryka, majeranek
  • folia aluminiowa

PRZYGOTOWANIE:

  1. Buraki myjemy, osuszamy (nie obieramy), polewamy oliwą, posypujemy pieprzem, majerankiem i słodka papryką, dobrze obtaczamy w przyprawach, zawijamy w folię i pieczemy na środkowej półce w piekarniku bez termoobiegu grzanie góra-dół w temp. 180C przez 2 godziny.
  2. Po tym czasie studzimy buraki, obieramy, kroimy w cienkie plastry.
  3. W misce mieszamy trzepaczką sos: oliwę wraz z dżemem, przyprawiamy lekko pieprzem i solą. Na talerzu układamy mix rukoli + roszponki, fantazyjnie plastry buraków :), polewamy sosem, posypujemy serem kozim, parmezanem, jajkiem. Można ewentualnie jeszcze na wierzch dodać świeżo zmielonego pieprzu. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *